Először harcolhatnak a frontvonalon ausztrál katonanők

Az ausztrál fegyvere erők felszámolja a nőkre alkalmazott összes korlátozást, így harci feladatokra is vezényelhetnek majd nőket.
Kapcsolódó cikkek

A kormány új politikája szerint érdemek, nem pedig nemek alapján osztja ki a pozíciókat az ausztrál hadsereg, megszüntetve az összes nemi alapú megkülönböztetést – jelentette be Stephen Smith ausztrál védelmi miniszter. Az új rendszert az elkövetkező öt év alatt vezetik be, és azzal a pozícók korábban tiltott 7 százalékát is elérhetővé teszi a fizikai és pszichológiai kritériumoknak megfelelő nők számára – mondta Smith.

Az ausztrál katonanők eddig is szolgáltak a fronton, de harci helyzetbe nem engedték őket. A védelmi miniszter közlése szerint mostantól még a különleges kommandós egységekben, mint az SAS is kipróbálhatják magukat a nők, akiket ugyanolyan kritériumok alapján fognak beválasztani az elit katonák közé, mint amilyeneket a férfiakra is alkalmaznak.

Az ausztrál hadsereg szakértőkkel együttműködve dolgozza ki, milyen fizikai képességek szükségesek e feladatok ellátásához. Az első állásokat jövő márciustól teszik elérhetővé a nők számára.