Ján Slota kikelt a szlovákiai magyar pártok ellen

A nacionalista politikus felszólította a szlovák pártokat, hogy szakítsák meg kapcsolataikat az MKP-vel és a Híddal.
Kapcsolódó cikkek

A szélsőségesen nacionalista politikus szerint “a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) és a Hídnak a képviselői a magyar kormány és parlament ötödik hadoszlopa Szlovákiában”. A szlovák politikai pártoknak ezt a “kemény irredentizmust és Nagy-Magyarország híveit” el kell utasítaniuk.

Slota szerint mindezt Berényi Józsefnek, az MKP elnökének a viselkedése bizonyítja. A politikus kifogásolja, hogy Berényi az Európai Parlamentben bírálta a szlovák kormány kisebbségi politikáját, illetve, hogy Balogh Csaba új pozsonyi magyar nagykövetet tájékoztatta a szlovákiai belpolitikai fejleményekről.

“Felszólítom ezért az összes szlovák politikai pártot, hogy szakítsák meg mindenféle megállapodásukat, párbeszédüket és kapcsolataikat a veszélyes szlovákiai magyar pártokkal, amelyek felforgatják államiságunkat” – áll Slota felhívásában.

Slota egy másik szerdai nyilatkozatában élesen bírálta Sólyom László volt köztársasági elnököt, hogy a hét végén megkoszorúzta Esterházy János volt szlovákiai magyar politikus kassai mellszobrát. A hivatalos szlovák álláspont szerint Esterházy háborús bűnös.

“Az SNS már akkor is élesen tiltakozott, amikor ez a háborús bűnös (Esterházy) mellszobrot kapott Kassán. Arra azonban nem számítottunk, hogy a magyar politikai elit kirándulásokat tesz a mellszoborhoz és ott térden állva fog kúszni” – jelentette ki a politikus.

Úgy vélekedett, hogy “a magyar politikusok nem képviselni vagy együttműködni járnak Szlovákiába, segíteni pedig már egyáltalán nem, hanem csak provokálni és abban versenyezni, hogy ki sérti meg jobban szuverén államunkat”.