22 síita zarándokot mészároltak le Irakban

A síita hívőket feltehetően szunnita radikális iszlamista fegyveresek végezték ki egy főút mellett.
Kapcsolódó cikkek

A fegyveresek a fővárostól, Bagdadtól 300 kilométerre nyugatra, el-Anbár tartományban állítottak meg egy busz és egy minibuszt, amelyekkel harminc síita – 22 férfi és nyolc nő – utazott Szíriába. A járművekről leparancsolták a nőket, majd a 22 férfit a nagyobbik járművel elszállították a főúttól néhány kilométernyire. Ott leszállították, és egyenként agyonlőtték őket.

2006 és 2007-ben, amikor Irak a síita és szunnita felekezetek közötti ellentétek miatt a polgárháború szélére sodródott, mindennaposnak voltak a két csoport közötti támadások. Akkoriban a sivatagban elterülő el-Anbár tartomány volt a szunnita radikális iszlamista lázadók egyik fellegvára.

Noha sokkal kevesebb az erőszakos cselekmény Irakban, mint volt 2006-2007-ben, továbbra is rendszeresek a kisebb-nagyobb merényletek, rajtaütések az arab országban.

Hétfőn autóba rejtett pokolgép robbant északon, Moszulban és Bagdadtól 50 kilométernyire délre, Iszkenderíjában. Egyik merényletnek sem volt halálos áldozata, de többen megsebesültek.