Két részre osztják a Ratko Mladic elleni vádakat

A hágai bíróság külön vizsgálná a srebrenicai mészárlással és a Szarajevó ostromával kapcsolatos vádakat.
Kapcsolódó cikkek

A Ratko Mladic volt boszniai szerb hadseregparancsnok elleni vádak kettéosztását a hágai Nemzetközi Törvényszék ügyészsége indítványozta – adta hírül szerdán a Tanjug és a Beta szerb, valamint a HINA horvát hírügynökség.

Az egyik eljárás keretében a Srebrenicában elkövetett bűncselekményekben való bűnrészességét vizsgálnák ki, míg a másik eljárásban a Szarajevóban és más boszniai térségekben elkövetett gyilkosságokkal, valamint az ENSZ szolgálatában álló külföldiek túszul ejtésével összefüggő vádpontokat tárgyalná a bíróság.

Ha a bírói tanács jóváhagyja a vádirat két részre bontását, és egyetért a két különálló per lefolytatásával, akkor az ügyészség először a srebrenicai dossziét venné elő. A Srebrenicában elkövetett bűncselekményekkel kapcsolatos bizonyítási eljárás körülbelül egy év múlva fejeződne be.

Serge Brammertz főügyész szerint a bírósági tárgyalást mielőbb el kell kezdeni, egyebek mellett azért, mert Mladic egészségi állapota is megrendülhet időközben.

Mladicot népirtással, emberiesség elleni bűncselekményekkel és a hadijog törvényeinek és szokásainak a megszegésével vádolják az 1992-től 1995-ig tartó bosznia-hercegovinai háborúval kapcsolatosan.