Rendkívüli ülésen tárgyalják a brit zavargásokat

David Cameron kormányfő a várakozások szerint további intézkedéseket jelent be csütörtökön a parlament a zavargások miatt.
Kapcsolódó cikkek

A miniszterelnök először a kormány tagjaival egyeztet a helyzetről, majd délelőtt felszólal a parlamentben, ahol várhatóan részletes javaslatot tesz a zavargások károsultjainak pénzügyi támogatására.

A brit parlament egy hónapon belül másodszor tart rendkívüli ülést. A képviselők legutóbb a News of the World című lap lehallgatási botrányáról tanácskoztak.

Az utcákra vezényelt hatalmas rendőri erőnek és az ország több helyén zuhogó esőnek köszönhetően szerda éjjel nyugalom volt Angliában.

Időközben mintegy 90 ezer ember írt alá egy petíciót, amelyben követelik, hogy vonjanak meg minden állami támogatást azoktól, akik kapcsolatba hozhatók a zavargásokkal.

A kormány weboldalt hozott létre, amelyen tanácsokkal látja el a lakosságot a zavargásokkal kapcsolatban.

A szombat este kezdődött rendbontások miatt a fővárosban a rendőrség már csaknem 900 embert vett őrizetbe, s közülük több mint 370 ellen emeltek vádat.

Közben élénk vita bontakozott ki a kormány korábbi tervéről, amely szerint csökkentenék a rendőrségre fordítandó kiadásokat. Munkáspárti képviselők és Boris Johnson londoni polgármester arra kérte a kormányt, álljon el ettől a szándékától. Yvette Cooper munkáspárti politikus kijelentette: “Leépíteni 16 ezer rendőrt, éppen annyit, amennyi London utcáin volt az elmúlt éjjel, ezekben az időkben nagy felelőtlenség.” Nick Clegg helyettes miniszterelnök ugyanakkor azt mondta, “egyszerűen nevetséges” olyan intézkedéssel összefüggésbe hozni a zavargásokat, amely még életbe sem lépett.

Címkék: Londonzavargások