A jogállam “lopakodó leépítése” zajlik

Az ellenzéki Német Szociáldemokrata Párt (SPD) szerint, "aki hallgat azzal kapcsolatban, ami Magyarországon történik, bűnrészessé válik."
Kapcsolódó cikkek

A hírügynökség által szombaton ismertetett nyilatkozatban Erler – akit a dpa a párt külpolitikusaként említett – bírálta az Európai Unió és a német kormány “hallgatását”. Gernot Erler “szégyenletesnek” nevezte, hogy az Európai Unió részéről mostanáig semmilyen “egyértelmű elhatárolódás és beavatkozás” nem történt.

“Aki hallgat azzal kapcsolatban, ami Magyarországon történik, bűnrészessé válik” – idézte a dpa az SPD politikusát. Erler szerint ez vonatkozik Angela Merkel kancellárra, a Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnökére is, mivel Orbán Viktor magyar miniszterelnök az Európai Néppárt alelnöke, azé a pártszövetségé, amelyhez a német kormánypártok is tartoznak.

A dpa által ismertetett nyilatkozatban a szociáldemokrata politikus úgy vélte, hogy ezzel szemben az Egyesült Államok “minden konfliktuskerülés nélkül megbélyegzi a jobboldali-nemzeti Fidesz-kormány visszaélését a kétharmados többséggel, és a jogállami viszonyokhoz való visszatérést követeli”.

A nyilatkozatban Erler “egyedülállónak és példátlannak” nevezte azt a budapesti bejelentést, amely szerint Orbán Viktor elődeit a magyar állam eladósodásában betöltött szerepükért bíróság elé állíthatják.

“Az alkotmány megváltoztatása, az igazságszolgáltatásnak a hatalom alá való rendelése, valamint a média gyakorlati kormányzati ellenőrzése után Magyarország ezáltal jogállamként többé nem lenne felismerhető” – vélte a dpa-nak nyilatkozva Gernot Erler.