A Pó halait dézsmáló magyar orvhalászokról ír az olasz sajtó

Teljes oldalt szentelt a Pó folyón illegális harcsavadászatot folytató magyar orvhalászoknak a La Repubblica olasz napilap online kiadása.
Kapcsolódó cikkek

Az újság egy majdnem tíz perc hosszú riportfilmben foglalkozott a kalózoknak nevezett kelet-európai, többnyire magyar orvhalászokkal, akik a lap szerint az éjszaka leple alatt kilószámra fogják a harcsát a Pó vizéből. A horgászok a kifogott harcsát a parton kifilézik, majd teherautóval kelet-európai országokba szállítják, a tetemek maradványait a parton hagyják – állította az újság.

Egy lombardiai város horgászvezetője szerint a tilosban horgászó emberek olyan „albánok és magyarok, akik hazájukban gyári munkásként rabszolgaként dolgozva alig keresnek havonta kétszáz eurót, itt egy éjszaka alatt megkeresik ugyanezt”. Vitaliano Daoli a lapnak azt állította, hogy hajnali négy órakor, egy Volkswagen típusú, fehér színű furgon szedi össze a Pó mentén a kifogott zsákmányt, és a már felszeletelt halakat hűtőládákban szállítja el. A La Repubblica – a rendszám feltüntetése nélkül- fényképeket is közölt a járműről.

A megszólaltatott olasz horgászok azt hangoztatják, hogy az orvhorgászok engedély nélkül horgásznak, illegális kereskedelmet űznek, különös kegyetlenséggel bánnak a halakkal, pusztítják a halállományt, ezen kívül ellopják az olasz kollégák hajóit. A horgászok szerint, ha tiltakozni mernek, megfenyegetik őket, A pármai rendőrség illetékesei elmondták, a hozzájuk érkezett feljelentéseket kivizsgálták, de nem találtak bizonyítékot. Az üggyel kapcsolatban az ellenzéki Demokrata Párt (PD) két képviselője, Albertina Soliani és Cinzia Fontana parlamenti interpellációt nyújtott be Roberto Maroni belügyminiszternek.