Obama: vonják felelősségre a bahreini megtorlókat!

Az amerikai elnök a közel-keleti ország trónörökösével folytatott washingtoni megbeszélésen közölte: a monarchia stabilitása az emberi jogok tiszteletben tartásától függ.
Kapcsolódó cikkek

A bahreini demokráciakövetelő tüntetőkkel szembeni megtorlásokért, jogsértésekét felelős személyek felelősségre vonását szorgalmazta Barack Obama amerikai elnök a bahreini trónörökössel Washingtonban folytatott megbeszélésén.

Obama a Szalman bin al-Kalifa sejkkel a Fehér Házban kedden tartott találkozón támogatásáról biztosította a nemzeti párbeszéd érdekében Bahreinben tett lépéseket, és leszögezte, hogy a Perzsa-öböl menti arab monarchia stabilitása az egyetemes emberi jogok tiszteletben tartásától függ.

Hamad bin Isza Ál Kalifa bahreini uralkodó május 31-én nemzeti párbeszédet ajánlott országa lakosságának a reformokról, június elsején pedig feloldotta a szükségállapotot. Ez utóbbit még március 15-én vezették be a síita többségű Bahreint irányító szunnita királyi család uralma ellen tiltakozó tüntetések leverésére. A több jogot és nagyobb szabadságot követelő síiták tüntetéseinek összesen 31 halottja volt. A bahreini vezetés végül Szaúd-Arábiától és más öbölbeli monarchiáktól kért katonai segítséget.

Bahrein az Egyesült Államok fontos szövetségese, az arab országban van az amerikai haditengerészet ötödik flottájának székhelye. Az Egyesült Államokat és más nyugati országokat többen bírálták amiatt, hogy túl enyhén reagáltak a bahreini tüntetések leverésére.