Megölték a tálibok vezérét

Megölték Pakisztánban az afganisztáni tálibok vezérét, Omar mollát - közölte egy magán tévé hétfőn, afgán hírszerzési forrásokra hivatkozva.
Kapcsolódó cikkek

“Omar molla Kvettából Észak-Vazirisztánba tartott, amikor megölték” – jelentette adását megszakítva az afgán TOLO televízió. Részletekkel azonban nem szolgált arról, hogyan és ki ölte meg a fanatikus tálib mozgalom szellemi vezetőjét, aki fő szövetségese volt az al-Kaida terrorszervezetet alapítójának, a nemrég megölt Oszama bin Ladennek.

A biztonsági szervek egy tisztségviselője megerősítette a halálhírt, kijelentve, hogy “helytálló az értesülés, miszerint Omar mollát megölték”. Részleteket mindazonáltal ő sem tudott mondani. A tisztségviselő annyit hangsúlyozott, hogy a tálib vezetővel Pakisztán területén végeztek.

Az afganisztáni kormány megdöntéséért harcoló tálib mozgalom egy képviselője azonban cáfolta Omar halálhírét az afganisztáni iszlám hírügynökségen (AIP) keresztül.

A NATO vezette szövetséges erők egyelőre nem reagáltak a hírre.

Omar mollára nagy erőkkel vadászott az amerikai hadsereg azóta, hogy 2001 végén az Egyesült Államok vezette afganisztáni hadjáratban megdöntötték az Oszama bin Ladennek menedéket nyújtó tálib rezsimet.

Címkék: tálibok