EU-s zsoldosok Kadhafi hadseregében?

Egy görög szakértő szerint Líbiában a kormányerők oldalán 300-500 európai, köztük EU-tagállambeli zsoldos harcol.

Az európai uniós kérdésekkel foglalkozó euobserver.com honlapnak nyilatkozó görög szakértő, Michel Ktouzis elmondta, hogy az európai zsoldosok a nehézfegyverekre, a helikoptertechnológiára és a katonai taktika területére szakosodtak. Napi zsoldjuk akár több ezer dollárra is rúghat. Legtöbbjük Fehéroroszországból, Ukrajnából és Szerbiából érkezett az észak-afrikai országba, de vannak közöttük uniós tagállamokból is. Így például jelentős számú a lengyel helikopterszakértő, található közöttük belga, brit, francia és görög állampolgár is.

“A líbiai társadalomban tabunak számít a saját törzsbéliek meggyilkolása. Ez az egyik oka annak, hogy miért van szüksége Moammer Kadhafi vezetőnek külföldi harcosokra” – mondta Koutouzis, aki februárban és márciusban Észak-Afrikában nyert tapasztalatait összegezte.

Az európaiakénál sokkal nagyobb számban béreltek fel zsoldosokat Kadhafiék a Közép-Afrikai-Köztársaságból, Csádból, a Nigeri Köztársaságból, Maliból és Szomáliából, akiknek a napi bére eléri a 2000 dollárt (mintegy 400 ezer forintot). Ők a Líbia déli részén még működő közel tucatnyi katonai repülőtereket használják.

Kadhafi hadseregének a létszáma a gyakori dezertálások miatt 25 ezerre zsugorodott. De két fia parancsnoksága alatt is van három, jól fölszerelt egység, számukat összesen 35-50 ezer közé teszik.

A honlapnak nyilatkozott egy, a felkelők Átmeneti Nemzeti Tanácsához közelálló forrás is, aki elmondta, hogy Kadhafi számíthat algériai, orosz és szíriai hivatásos tisztekre is.

A Human Rights Watch (HRW) emberi jogi szervezet, amelynek három munkatársa is ott van a líbiai tűzvonalban, nem tartja hitelt érdemlőnek a jelentést. Az Európai Unió és a NATO szakemberei azt mondták, hogy nem tudnak zsoldosokkal foglalkozó belső jelentésről.