Megbukott a tűzszünet: egyre véresebb a háború

Az ígéretek ellenére nem tartja be a tűzszünetet Kadhafi hadserege.
Kapcsolódó cikkek

Közép-európai idő szerint vasárnap hajnali egy órakor Grad típusú rakéták sorozatban csapódtak be a városban, és szinte megállás nélkül ropogtak a kézifegyverek.

Egy helyi orvos közölte, hogy a szombati harcokban legalább 28-an haltak meg, és mintegy százan sebesültek meg Miszrátában. Ez azt jelenti, hogy szombaton volt a legmagasabb az egy napra eső veszteség a harcok hetekkel ezelőtti kirobbanása óta. A városban naponta átlagosan tizenegy halálos áldozatot követelnek az összecsapások.

A Kadhafihoz hű kormány külügyminiszter-helyettese korábban azt közölte, hogy a kormányt támogató erők nem visszavonultak Miszrátától, hanem felfüggesztették a lázadók ellen folytatott műveleteiket. ezzel akarják lehetővé tenni, hogy a helyi törzsek “békés megoldást” találjanak a konfliktusra. Szerinte a törzsek eltökéltek amellett, hogy negyvennyolc óra alatt megoldják a kérdést.

Bejelentése azonban aligha jelent komoly változást, mivel a környékbeli törzsek Kadhafit támogatják, és fegyvereseik nagy része valószínűleg már eddig is részt vett a miszrátai harcokban az “önkéntes” milicistákból összeállított “népi hadsereg” zászlója alatt.

Miszrátában szombat este súlyosan megsebesült egy francia újságíró, akinek nevét nem közölték. Az újságírót megműtötték, nincs életveszélyben.