Zavargás Sydneyben: menekültek gyújtogattak

Menedékjogért küzdő bevándorlók felgyújtottak kilenc épületet egy Sydneyben lévő táborban - közölték csütörtökön az ausztrál hatóságok.
Kapcsolódó cikkek

A szerda este kezdődött zavargással helyzetükre akarták felhívni a figyelmet a bevándorlók, akik egyebek mellett a befogadó állomások zsúfoltságára és a túl hosszú ideig tartó eljárásra panaszkodnak.

A Sydneyben lévő Villawood menekült befogadó állomáson szerda este kezdődött el a zavargás, miután két menekült a tetőre felmászva tiltakozó akcióba kezdett. Később egyre többen csatlakoztak hozzájuk, a zavargás csúcspontján nagyjából száz menekült vett részt az akcióban.

A rossz körülmények ellen tiltakozó emberek gyújtogatni kezdtek. A lángok végül kilenc épületre terjedtek át, miután egy gáz- vagy oxigénpalack felrobbant. A tűzhöz nagyjából száz tűzoltót vezényeltek, akinek reggelre sikerült eloltania a lángokat.

A kiérkező tűzoltókat a zavargás egy pontján tetőcserepekkel és bútordarabokkal dobálták meg a tiltakozó menekültek, és a rohamrendőröket kellett bevetni, hogy oltani lehessen a tüzet. Senki sem sérült meg.

Az Ausztráliába érkező menekültek jogait védő szervezetek szerint segélykiáltás volt a zavargás, amellyel helyzetükre akarták felhívni a figyelmet. A menekültek a befogadó állomáson uralkodó zsúfoltság, valamint menedékjogi kérelmük túl sok ideig tartó elbírálása miatt tiltakoztak. Vannak, akik már majdnem két éve várják az állomáson, hogy az ausztrál bevándorlási hatóság döntsön ügyükben.