Az EU enyhítene az Elefántcsontpart elleni szankciókon

Információk szerint mentesíthetik a kakaóexporttal foglalkozó vállalkozásokat.
Kapcsolódó cikkek

Az Európai Unió annak a reményének adott hangot pénteken, hogy hamarosan enyhíthet az Elefántcsontpart ellen elrendelt szankciókon. A nyugat-afrikai országban tavaly tartott elnökválasztás győztesének tekintett Alassane Ouattara csütörtökön a szankciós intézkedések enyhítését kérte Brüsszeltől.

“Dolgozunk ezen, szoros együttműködésben Ouattara elnökkel” – közölte Brüsszelben Michael Mann, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének, Catherine Ashtonnak a szóvivője.

Uniós diplomáciai források szerint azt tervezik, hogy mentesítenek a korlátozások alól olyan vállalatokat, amelyek az Elefántcsontpart számára létfontosságú kakaóexporttal foglalkoznak. Elképzelhető, hogy az erről szóló döntést az uniós országok külügyminisztereinek jövő keddi luxembourgi tanácskozásán meghozzák.

A szankciókat az unió annak nyomán rendelte el, hogy Laurent Gbagbo addigi államfő nem volt hajlandó elismerni választási vereségét, és megtagadta, hogy távozzon posztjáról. Gbagbo időközben az Ouattara hívei által ostromgyűrűbe vont elnöki palota bunkerébe kényszerült.

Címkék: elefántcsontpart