Újabb csúcsot döntött Kína lakossága

Kína lakossága tavaly 6,3 millióval 1,34 milliárd fölé nőtt a hétfőn megjelent statisztikai adatok szerint.
Kapcsolódó cikkek

A kínai statisztikai hivatal előzetes számításokon alapuló becslése szerint 2010 végén 1,341 milliárdan éltek az országban, az egy évvel korábbi 1,3347 milliárd után. A végleges adatokat áprilisban publikálják, akkora fejezik be a tavaly végzett népszámlálás adatainak elemzését.

A legutóbbi, 2000-ben végzett népszámlálás szerint 1,295 milliárdos volt Kína lakossága. Ez nagyjából a duplája az 1953-ban végzett első modern népszámlálás 594 milliós lakosságszámot megállapító eredményének.

A tavalyi növekedés első látásra jelentősnek tűnik, hiszen a 6,3 millió ember megközelítőleg annyi, mint Rio de Janeiro, egy igazi világváros lakossága. Elemzők azonban felhívják a figyelmet, hogy a növekedési ütem 1987 óta csökken, és a jelenlegi tendenciák alapján az várható, hogy 2025-ben már India lesz a legnépesebb ország a világon, a kínai lakosságszám pedig 2026-ban tetőzik, valamivel 1,4 milliárd alatt.

A növekedés főként annak a következménye, hogy tovább élnek az emberek, és nem annak, hogy több gyerek születik – hangsúlyozzák elemzők, akik szerint hamarosan lazítani kell majd a családtervezési szabályokon, hogy a társadalom gondoskodni tudjon az egyre népesebb idős generációkról. A pekingi vezetés így valószínűleg néhány tartományban engedélyezi majd, hogy két gyereket vállaljanak a családok.

Az 1979-ben bevezetett szabályok szerint városokban egy gyereket, vidéki településeken legfeljebb két gyereket vállalhatnak a családok. A kormány számításai szerint több mint 400 millió születést előztek meg a családtervezési rendelkezéssel.