Fegyverekkel, kutyával mentették a magyarokat Líbiából

Robbanóanyag-kereső kutyával, illetve speciálisan képzett terrorelhárítókkal, orvosokkal végezte el a líbiai menekítő akciót vasárnap a Terrorelhárítási Központ.
Kapcsolódó cikkek

A mentőakció részleteiről hétfőn Hajdu János, a TEK vezetője számolt be.

Hajdu János elmondta, hogy pénteken délben Pintér Sándor belügyminiszter arra utasította, hogy szervezze meg a Líbiában rekedt magyarok mentőakcióját. Akkor még nem lehetett tudni, pontosan hány emberről van szó, 40-60 fős létszámról voltak információk. A TEK alakulata 6 órán belül felkészült az akcióra, de a különböző engedélyek – mint berepülési, átrepülési és egyéb dokumentumok – beszerzése több időt vett igénybe. Ezért szombaton további információk beszerzésére fordították ezt az időt a terrorelhárítók Felderítési Igazgatóságán.

Három tervet készítettek a mentőakcióhoz. Az első a légi útról szólt, végül ezt hajtották végre. A második tervben vízi út szerepelt, ha a gép nem tudna felszállni Tripoliban. A harmadik lehetőség a szárazföldi út lett volna.

A magyar gép – amit a Malév adott erre a célra – a repülőtér leszállópályájától távolabb, a betonon tudott helyet kapni, több más ország menekítő csapataival együtt. A gépre várók csoportját sikerült azonosítani, azonban hosszas várakozás után meglepő fordulat következett: a reptérről minden várakozót kiszorítottak a líbiai hadsereg katonái. A Baptista Szeretetszolgálatnak a mentőcsapatban résztvevő munkatársaival közösen sikerült ismét egy helyre terelni a magyar gépre várókat. Ezután mostoha körülmények között, a betonon kellett átvizsgálni a csoport több száz csomagját. A vizsgálatot Hóvirág, a TEK robbanóanyag kereső kutyája hajtotta végre. Az országos Rendőr-főkapitányság útlevélkezelői pedig a gépre felszállni kívánók okmányait ellenőrizték.

Már felszállásra kész volt a gép, mikor újabb információ érkezett, hogy egy magyar és a vele lévő két brit állampolgár a reptéren beléptetésre vár. Hajdu János azt mondta, hogy ekkor nem engedte felszállni a gépet, hátha sikerül a három embert kimenteni. A mobilhálózatok megbízhatatlan működése miatt Budapesten keresztül tudták meg nem sokkal később, hogy csak fénymásolt útleveleik vannak, érvényes dokumentumot pedig egy, vagy több nap, mire szerezhetnek. Ekkor szálltak fel a géppel, majd vasárnap este sikeresen landoltak a 96 emberrel Ferihegyen. Beléptetésük az országba gyakorlatilag a TEK központjában történt meg.

Az állítólag Líbiában maradt 20 magyarról Hajdu Jánosnak nem volt információja. Ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy amennyiben újra utasítást kapnak, újra kimennek Líbiába.