Börtöntűz és fosztogatások Tunéziában

Egy börtönben kitört tűz miatt a legkevesebb 42 rab halt meg Tunéziában - jelentette be egy kórházi orvos, az ország keleti részén található Monastir városban.
Kapcsolódó cikkek

A lángok azután terjedtek szét a fegyintézetében, hogy pánik tört ki egy 90 fős cellában, ahol az egyik rab szökési kísérlete részeként meggyújtotta a matracát.

Szombaton, Tunézia fővárosában, Tuniszban fosztogatások kezdődtek – azt követően, hogy az országos tüntetéshullám hatására Szaúd-Arábiába menekült az ország elnöke. A tuniszi Alkotmányügyi Tanács a volt parlamenti házelnököt nevezte ki ideiglenes köztársasági elnöknek.

Tunézia fővárosának központját körbezárták a rendőrök, katonák és civil ügynökök. Céljuk, hogy elejét vegyék a további tüntetéseknek, és zavargásoknak, valamint megakadályozzák a fosztogatásokat, amelyek az éjszaka, az elnök menekülését követően kezdődtek Tuniszban, és annak külvárosaiban. A rablók és zavargók több üzletbe, luxusotthonba törtek be, az utcákon pedig autókat gyújtottak.

Az országos tüntetéshullám után Tunézia államfőjét, Zine El Abidine Ben Alit – a tuniszi Alkotmányügyi Tanács szombati bejelentése szerint – hivatalosan is megfosztották hatalmától. A testület tájékoztatása szerint az alkotmány értelmében kinevezték Foued Mebazaa parlamenti házelnököt ideiglenes köztársasági elnöknek. Az Alkotmányügyi Tanács egyúttal úgy döntött, hogy 60 napon belül választásokat kell tartani az országban.