XVI. Benedek: “alávaló gesztus”

A Szentatya és az Egyházak Világtanácsa elítélte a keresztények elleni alexandriai merényletet.-
Kapcsolódó cikkek

XVI. Benedek pápa elítélte, “alávaló gesztusnak” nevezte az egyiptomi Alexandriában szombatra virradó éjjel elkövetett merényletet, amely egy kopt keresztény templom ellen irányult, legkevesebb 21 ember halálát és mintegy hetvennek a sebesülését okozva.

“Fájdalommal értesültem a kopt keresztény közösség elleni újabb merényletről – jelentette a szentatya a vatikáni Szent Péter téren mondott vasárnapi úrangyala imádsága után. – Ez az alávaló halálos gesztus, csakúgy, mint pokolgépek elhelyezése Irakban keresztények házai közelében, hogy távozásra kényszerítsék őket, sérti Istent és az egész emberiséget. Az erőszak e stratégiájával szemben, amelynek célpontjai a keresztények, imádkozom az áldozatokért és hozzátartozóikért” – mondta az egyházfő. Megemlékezett az elmúlt évben meggyilkolt papokról is.

Az Egyházak Világtanácsa vasárnap Genfben kiadott közleményében szintén elítélte az egyiptomi merényletet “ártatlan hívők ellen az alexandriai Szentek Temploma előtt”. A genfi központú tanács “szilárdságra és egységre” biztatta az egyiptomiakat. Utalva az utóbbi idők iraki keresztényellenes támadásaira is, felszólította “Hoszni Mubarak egyiptomi elnököt, a térség vallási vezetőit és kormányait, hogy gyorsan és határozottan lépjenek fel minden felekezet híveinek alapvető vallási jogaiért”.