WikiLeaks: a szudáni elnök sikkasztott

A szudáni elnök 9 milliárd dollárt sikkasztott el az afrikai ország olajbevételeiből, és az összeget egy brit bankban helyezte el - fedte fel a WikiLeaks.
Kapcsolódó cikkek

Omar Haszan Ahmed el-Besir szudáni elnök feltételezett tettét az oknyomozó hírportál egy amerikai diplomáciai feljegyzésre hivatkozva hozta nyilvánosságra. A dokumentum forrásként Luís Moreno Ocampót, az ENSZ hágai Nemzetközi Büntetőbíróságának (ICC) főügyészét jelölte meg. A feljegyzés szerint az ügy nyilvánosságra kerülése alaposan megváltoztathatja a szudáni társadalom véleményét elnökükről.

Az amerikai diplomata távirata szerint az érintett bank, a Lyods Banking Group tudhatott arról, hogy honnan származik a nála elhelyezett összeg. A pénzintézet azonban tagadja, hogy bármi köze lenne a szudáni elnökhöz.

Az ICC főügyésze a kiszivárogtatás nyomán megerősítette, hogy vizsgálat folyik Besir számlái ügyében. Különféle forrásokból érkeztek információk, amelyek több száz milliótól kilencmilliárd dollárig terjedő összegekről szólnak. Ezeket az információkat próbáljuk megerősíteni. Vád még nincs – mondta Moreno-Ocampo, és hozzátette: a pénz nem az Egyesült Királyságban van, hanem máshol.

Besir ellen az ICC 2009 márciusában nemzetközi elfogatóparancsot adott ki a nyugat-szudáni Dárfúr tartományban elkövetett bűncselekmények miatt.

A tartományban 2003-ban tört ki polgárháború, amelyben hozzávetőleg 300 ezer ember halt meg, és 2,7 millióan kényszerültek elmenekülni otthonukból az ENSZ adatai szerint. Kartúm 10 ezer halottat ismer el.