Brüsszel: szélessávú internetet mindenkinek

Az informatikai és távközlési biztos elmondta: 2013-ra minden európai lakosnak rendelkeznie kell alapvető internetkapcsolattal.
Kapcsolódó cikkek

Azon dolgozik az Európai Bizottság, hogy tíz év múlva az Európai Unió minden lakója rendelkezzen “gyors vagy nagyon gyors”, szélessávú internetes hozzáféréssel – jelentette be Neelie Kroes, az informatikai és távközlési kérdésekért felelős biztos Brüsszelben.

Hozzátette: továbbra is cél az, hogy 2013-ig minden európai lakos rendelkezzen legalább alapvető – nem feltétlenül szélessávú – internetkapcsolattal. A bizottság adatai szerint ez év elején uniós átlagban a háztartások 24 százaléka rendelkezett szélessávú hozzáféréssel. Bulgáriában és Romániában 13, Dániában és Hollandiában 37 százalékos volt a lefedettség, ez a két szélső érték.

Magyarországon ekkor a háztartások 18 százalékának van szélessávú internetes kapcsolata. Európa jelenleg világelső a széles sáv átlagos elterjedtsége terén – állapította meg a bizottság -, de a hálózatokat tovább kell fejleszteni és korszerűsíteni.