Afganisztán: várható volt, hogy lesz magyar áldozat

A külügyi szakértő szerint Baglánban mindennapossá váltak a harcok, a támadások pedig folyamatosak a külföldi és a helyi erők ellen.
Kapcsolódó cikkek

Az afganisztáni helyzet ismeretében várható volt egy olyan támadás, amely magyar katona életét is követelheti a közép-ázsiai országban – mondta Wagner Péter, a Külügyi Intézet munkatársa, a hétfőn elhunyt 32 éves katonanő esetével kapcsolatban.

A szakértő ezzel arra utalt, hogy biztonsági helyzet egész Afganisztánban lényegesen romlott, így abban az északi régióban (Baglán) is, ahol a magyar tartományi újjáépítési csoport (PRT) tevékenykedik. A harcok Baglánban mindennapossá váltak, a támadások pedig folyamatosak a külföldi és a helyi erők ellen.

“Annyira megsűrűsödtek mostanra ezek a támadások, hogy várható volt egy ilyen tragédia, ráadásul egy több autóból álló konvoj könnyű célpontnak számít” – fűzte hozzá.

Wagner Péter szerint a közelgő, szeptemberi afganisztáni parlamenti választások is közrejátszhatnak a biztonsági helyzet romlásában, de ahhoz a régióban az is hozzájárulhatott, hogy ott él egy nagyobb pastu közösség, amely inkább a tálibokat támogatja, illetve a közlekedési csomópontok miatt Baglán stratégiai pontnak számít. Nem véletlenül küldtek a két régióba mintegy 3500 amerikai katonát, 70 helikoptert és számos más harci eszközt – tette hozzá.