Krónika: a magyar állampolgárság az önazonosságról szól

A kettős állampolgársággal kapcsolatban közölt kommentárt a kolozsvári Krónika című lap.

A könnyített módon megszerezhető magyar állampolgárság a határon túli magyarok többsége számára az önazonosság megőrzése érdekében fontos, nem azért, hogy beleszólhasson az anyaország politikájába – írta keddi számában a Krónika című napilap.

A Kolozsváron megjelenő újság szerzője annak kapcsán ír kommentárt, hogy Monok polgármestere augusztus 20-án bejelentette: a település képviselő-testületének döntése alapján a kettős állampolgárságért folyamodó határon túli magyarok a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Monokon állandó lakcímet kérhetnek.

A szerző szerint várható volt, hogy a magyar állampolgárság megszerzését megkönnyítő jogszabályt egyesek saját politikai céljaikra próbálják felhasználni. Vélhetően arra számít a polgármester – írja a lap -, hogy néhány ezer friss szavazópolgár hálából bebiztosít számára még legalább egy polgármesteri ciklust.

A Krónika szerint az ötlet nevetséges és veszélyes is, hiszen alkalmas egy jó szándékú gesztus lejáratására.

A lap szerint rossz vért szülne, ha a magyarországi választásokat olyanok dönthetnék el, akiket a döntés következményei alig érintenek, hiszen a határon túli magyarok nem Magyarországon élő és adózó állampolgárok – olvasható a Krónikában.