Irán napokon belül beindítja első atomerőművét

Harmincöt évnyi várakozás után Irán szombaton beindítja első atomerőművét, dacolva az atomprogramja miatt elfogadott nemzetközi büntetőszankciókkal.
Kapcsolódó cikkek

Orosz és iráni szakemberek együtt kezdik meg a reaktor feltöltését nukleáris üzemanyaggal. Az erőmű ettől fogva hivatalosan is atomlétesítménynek tekinthető.

Az erőmű beindítását a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) felügyeli majd, a folyamat várhatóan 15 napot vesz igénybe – közölte Ali Akbar Szalehi, az iráni atomenergia-ügynökség vezetője. Az üzemanyaggal való feltöltést követően másfél hónap múlva éri el az erőmű kapacitásának 50 százalékát, ami lehetővé teszi, hogy rákapcsolják az országos elektromos hálózatra. Nagyjából hat-hét hónap múlva működhet majd a létesítmény a maximális, 1000 megawattos kapacitással.

Az erőmű indítását többször elhalasztották. Először 2007-re tervezték, de 2006 végén finanszírozási nehézségek álltak elő a megrendelőnél. Ezenkívül több harmadik országbeli beszállító elállt a projekttől, és időbe került a megfelelő megoldások megtalálása.

A nukleáris fűtőanyagot már 2008 januárjában Iránba szállították, s azóta a NAÜ ellenőrzése alatt tartják. A felhasznált fűtőelemeket a szerződés értelmében később visszaszállítják Oroszországba.

Címkék: iránatomprogram