Magyar munkavállalói hullámra figyelmeztet egy brit lap

A magyar állampolgársági törvénnyel összefüggésben a Nagy-Britanniába az Európai Unió területén kívülről áramló lehetséges munkavállalói hullámról közölt cikket pénteken a The Daily Mail.
Kapcsolódó cikkek

A brit lap emlékeztet: a jövő évtől Magyarország megkezdi az útlevelek kibocsátását az országhoz történelmileg vagy etnikailag kapcsolódó, de annak határain túl élő magyar kisebbségeknek. A lap szerint a szabályozás haszonélvezői túlnyomórészt az “Európa peremén fekvő szegény országokban” élnek, és amint magyar útlevelük lesz, szabad utat kapnak az Európai Unió egészébe, így Nagy-Britanniába is.

Noha a brit hatóságok Románia és Bulgária esetében megszorításokat alkalmaznak, a brit minisztereknek nem áll módjukban korlátozásokat hozni a Magyarországról érkezőkkel szemben. Ez azt jelenti, hogy a kétmillió új magyar útlevél lehetséges hatása sokkal nagyobb Nagy-Britanniára.

A lap idézi a bevándorlással foglalkozó egyik agytröszt elnökét, aki szerint “kellene valamiféle korlátozás arra nézve, hogy a tagállamok meddig mehetnek el e tekintetben”. A szakember szerint korábban nem számítottak arra, hogy a tagállamok útlevél-kibocsátásokba kezdenek, “bárki számára, akiről úgy gondolják, régebbre visszanyúló kapcsolat fűzi az országukhoz”.

A lap cikke szerint Magyarország januártól a határain kívül élő magyarok millióinak ajánl útlevelet, beleértve a Szerbiában élő 300 ezer és az Ukrajnában honos 160 ezer magyart.