Megnevezte második miniszterét a Híd-Most

Csehszlovákia utolsó magyarországi nagykövete lesz az új szlovák emberi jogi és kisebbségügyi miniszterelnök-helyettes.
Kapcsolódó cikkek

A Híd-Most hétfőn döntött Rudolf Chmel szerepéről, a párt még két tárcát birtokol majd az új szlovák kormányban. A mezőgazdasági minisztérium vezetőjének Simon Zsoltot, a tárca volt vezetőjét jelölte a párt. A környezetvédelmi tárca vezetőjéről nem született döntés, miután a tárca ideiglenesen megszűnt, s csak néhány hónap múlva “újítják fel”. Chmel és Simon is a tavaly alakult Híd alelnökei.

Az országos tanács arról is döntött, hogy Bugár Béla pártelnököt a parlament alelnökének jelölik.

A hét végén lezárult a vita az emberi jogi és kisebbségügyi miniszterelnök-helyettes jogköreinek kibővítéséről is. Ezt a posztot a Híd párt kapta, s miután pénteken nem volt elégedett a jogkörök gyakorlásának lehetőségeivel, a koalíciós tárgyalásokat megszakították.

Bugár Béla szombaton, az újabb tárgyalások után már azt mondta, hogy a megoldással elégedett.

“Az elfogadott megoldás valódi jogköröket biztosít a miniszterelnök-helyettesnek. Olyan jogkörökhöz jut, hogy teljes mértékben meg tudja oldani a rá háruló feladatokat” – mondta Bugár.

Kifejtette: a miniszterelnök-helyetteshez kerül a nemzetiségi kultúra és az iskolaügy, amelyek eddig az illetékes tárcáknál voltak. Hozzá kerül az emberi jogi osztály is, amely eddig a kormányhivatalhoz tartozott. Mindehhez anyagi fedezetet is biztosítanak.