Geithner: már nem lehet csak Amerikára támaszkodni

Az Egyesült Államok már nem olyan húzógazdaság a világban, mint korábban, már nem képes világgazdasági növekedést generálni - nyilatkozott Timothy Geithner amerikai pénzügyminiszter.

“A világ már nem támaszkodhat olyan mértékben az Egyesült Államokra, mint a múltban” – fogalmazott a miniszter, megjegyezve, hogy a többi vezető gazdaságnak a jövőben nagyobb mértékben kell növekednie a globális prosperitás érdekében.

Geithner a G8 és a G20 csoport hét végi torontói csúcstalálkozója előtt arról is beszélt, hogy szerinte nincs lényeges különbség az amerikai és az európai megközelítés között a költségvetési hiány csökkentését illetően. Az Egyesült Államok és Európa között sokkal több a hasonlóság, mint az eltérés – mondta.

Azt mondta, a kanadai egyeztetéseken a résztvevők annak érdekében fognak dolgozni, hogy növekedést lehessen elérni, és bizalmat lehessen teremteni a pénzügyi piacokon. Az Egyesült Államok és Európa legfeljebb más utat és ütemet választana ehhez – tette hozzá.

Barack Obama amerikai elnök a legfejlettebb és vezető feltörekvő országokat tömörítő G20-as csoportnak intézett múlt heti üzenetében figyelmeztetett: az államadósságok túl gyors mérséklése veszélybe sodorhatja a gazdasági kilábalást.

Címkék: timothy geithner