A nyugdíjreform ellen tiltakoznak a francia közszolgák

Idén negyedik alkalommal sztrájkoltak csütörtökön a franciák a kormány tervezett nyugdíjreformja ellen.
Kapcsolódó cikkek

A nyolc nagy szakszervezetből hat által szervezett és a baloldali ellenzék által támogatott tiltakozónapon elsősorban a közszférában dolgozók tartottak munkabeszüntetést: a vonatoknak mintegy fele közlekedett, a párizsi tömegközeledés háromnegyede működött, a repülőjáratoknak pedig 15 százalékát törölték a párizsi nemzetközi repülőtereken.

Az oktatási minisztérium adatai szerint a tanároknak 32 százaléka nem tartotta meg az óráit csütörtökön, de a gimnáziumokat kevéssé érintette a megmozdulás, ott ugyanis még zajlanak az érettségi vizsgák.

A legnagyobb presztízsű francia színházban, a Comédie-Française-ben csütörtök este elmarad az előadás, és a napilapok többsége nem jelenik meg pénteken a csütörtöki sztrájk miatt. A közszolgálati televízió és rádiócsatornák is szüneteltetik adásaikat.

A tervezetnek a legfőbb és a szakszervezetek által leginkább vitatott intézkedése a jelenlegi 60 éves nyugdíjkorhatár fokozatos megemelése 2018-ig 62 évre, amely a kormány szerint elengedhetetlen ahhoz, hogy az újraelosztáson alapuló nyugdíjrendszer finanszírozható maradjon, és pótolja az állami nyugdíjpénztárból 2030-ig jelenleg hiányzó 70 milliárd eurót.