Lengyel sajtó: még semmi sem dőlt el az elnökválasztáson

A liberális Bronislaw Komorowski és a konzervatív Jaroslaw Kaczynski első fordulós eredménye nyitva hagyta a lengyel elnökválasztás végső kimenetelének kérdését.
Kapcsolódó cikkek

A részleges eredmények szerint az 58 éves ideiglenes elnök Komorowski, a kormányzó jobbközép Polgári Platform (PO) jelöltje a voksok 41,22 százalékát szerezte meg, míg a nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) párt vezetője, Jaroslaw Kaczynski – aki áprilisban tragikusan elhunyt ikertestvére, Lech Kaczynski helyett szállt küzdelembe – 36,74 százaléknyi szavazatot kapott.

“Kevesebb mint 5 százaléknyi különbség” – áll a jobboldali Dziennik Gazeta Prawna napilap szalagcímében. “A választások kimenetele továbbra is ismeretlen” – teszi hozzá az újság.

A Polska The Times című lap felidézi, hogy az öt évvel ezelőtti elnökválasztás idején Donald Tusk liberális jelölt, jelenlegi kormányfő a második forduló előtt 36,33 százalék támogatottsággal vezetett a 33,1 százalékos népszerűségű konzervatív Lech Kaczynski előtt.

A lapok külön kiemelik Grzegorz Napieralski baloldali jelölt váratlanul jó szereplését (13,7 százalék), s azt hogy bár Napieralski még semmilyen további ajánlást nem adott, választói minden bizonnyal hatással lesznek a két hét múlva sorra kerülő második forduló eredményére.

A Polska The Times szerint Napieralski most eldöntheti, hogy az egyik vagy a másik jelöltnek nyújt támogatást, akár olyan nehezen elfogadható feltételekkel, mint a méhen kívüli megtermékenyítés állami finanszírozása vagy az unió alapjogi chartájának Lengyelország általi elfogadása.

Címkék: lengyelország