Kirgiz segélyfolyosót szorgalmaz az ENSZ

Elítélte a kirgizisztáni etnikai zavargásokat az ENSZ Biztonsági Tanácsa és a vérontás beszüntetésére szólított fel.
Kapcsolódó cikkek

A dél-kirgizisztáni Os és Dzsalálábád városában csütörtökön robbantak ki zavargások kirgizek és üzbégek között, az összecsapások az elmúlt napokban egyre súlyosabb méreteket öltöttek. Egy kirgizisztáni kormányzati forrás szerint mintegy százezer kirgizisztáni üzbég menekült zsúfolódott össze a kirgiz-üzbég határtérségben, 80 ezren közülük már átjutottak Üzbegisztánba.

Lynn Pascoe, az ENSZ politikai ügyekben felelős főtitkárhelyettese hangsúlyozta, hogy az ENSZ megpróbál segítséget nyújtani az erőszakos cselekmények által érintett, élelmiszerből és ivóvízből hiányt szenvedő lakosságnak. Pascoe úgy vélte, égető szükség lenne egy olyan folyosó megnyitására, amelyen keresztül a világszervezet és mások eljuttathatnák a humanitárius segélyeket a rászorulóknak. Pascoe szerint súlyos aggodalomra ad okot a menekültek sorsa is, az, hogy átjutnak-e a határon.

A Heller által felolvasott nyilatkozat szerint a BT úgy ítéli meg, a nemzetközi közösségnek sürgősen lépéseket kell tennie a kirgiz kormány megsegítésére, megakadályozandó a helyzet további rosszabbodását. Egyelőre nem világos azonban, hogy a Biztonsági Tanács mit tehetne az ügyben.