Politikai földrengés Szlovákiában

Szlovákia a hétvégén felugrott a visegrádi gyorsra: a V4-es országok közül utolsóként, de leváltotta a baloldali kormányt - vélekedik az Új Szó című szlovákiai magyar napilap.
Kapcsolódó cikkek

“Robert Fico pártja győzelmet szenvedett, az SNS parlamentbe jutása 900 szavazaton múlott, Vladimír Meciar pedig 20 év politikai garázdálkodás után eltűnt a palettáról. Szlovákia kormányt váltott, és ez a legjobb, ami történhetett velünk” – írja az Új Szó főszerkesztője.

Molnár Norbert szerint a választás nemcsak azt bizonyította be, az emberek megelégelték a konfrontatív hangnemet, az alibi-politizálást, a hatalmaskodást, hanem azt is, hogy nem lehet 2010-ben “magyarkártyával választást nyerni”.

“A Magyar Koalíció Pártjának kibukása a parlamentből szinte törvényszerű volt. Az a gyalázatos és primitív kampány, amivel választókat akart szerezni, végül választóriasztó lett… kiderült: nem lehet megtéveszteni, kirekeszteni, árulózni… Az a minimum, hogy a vezetés távozik, és megújula párt” – állapítja meg a szerző.

“A Híd több mint nyolc százaléka rendkívül jól hangzik. Bugár Béla arca maga négy százalék, a többiek együtt ugyanennyit hoztak. Ám, még mielőtt elájulnának maguktól narancssárgáék, ne feledjék, rengeteg szavazatot kaptak olyanoktól, akik csak azért szavaztak a Hídra, mert féltek attól, hogy nem lehet kormányt váltani nélküle” – írja az Új Szó főszerkesztője.