Kirgizisztán – Bűnbandák szítják az ellenséges hangulatot

A véres összetűzések hátterében álló bűnszervezetek az átmeneti kormány gyengeségét kihasználva akarják felszítani az etnikumok közötti feszültségeket.
Kapcsolódó cikkek

“Ami Dél-Kirgizisztánban jelenleg zajlik, az nem etnikumok közötti konfliktus, hanem azoknak a destruktív erőknek és bűnbandáknak a klasszikus provokációja, amelyek destabilizálni akarják az országot, és meg akarják akasztani az új kormányzat által elkezdett politikát” – vélekedett Szergej Maszulov politológus. Hozzátette: a kirgiz és üzbég fiatalok között azután kezdődtek az összecsapások a déli Os városban péntekre virradó éjszaka, hogy elterjedt a hír, miszerint üzbégek megerőszakoltak egy kirgiz nőt.

A többségi kirgizek és a kisebbségi üzbégek között hagyományosan feszült a viszony, legfőképpen a két népcsoport közti gazdasági egyenlőtlenségek miatt. Szakértők azonban egyetértenek abban, hogy a mostani erőszak – bármi váltotta is ki közvetlenül – “bűnöző elemek” műve volt. A védelmi miniszter éppen néhány nappal az összetűzések kirobbanása előtt ismerte el, hogy a bűnözők kezdenek egyre aktívabbá válni az ellenzéki erők április elejei hatalomra kerülés óta.

Arkagyij Dubnov orosz újságíró, Közép-Ázsia-szakértő szerint az események kívülről valóban úgy látszanak, mintha etnikumok közti konfliktusról volna szó, amelyet a hatóságok képtelenek féken tartani. Márpedig az összecsapásokat valójában “kifejezetten szervezett és jól fizetett kirgiz bandák” szították azzal a céllal, hogy felfordulást teremtsenek az országban. Ezek a bandák azért támadnak kirgiz és üzbég falvakra, hogy ellenséges indulatokat szítsanak a két etnikum tagjai között. A szakértő szerint “jól működő manipulációról” van szó, amelynek hátterében akár a hatalomból eltávolított volt elnök is állhat.

Legutóbb május közepén hirdettek ki rendkívüli állapotot az ország déli részén fekvő Dzsalálábádban a véres, etnikai jellegű összecsapások miatt. Szanobar Csermatova kirgizisztáni elemző úgy vélte, májusban a kormány stabilizálni tudta a helyzetet, de azt követően továbbra is lappangott egy újabb válság veszélye. Manapság “senki nem tudja, mi vár Kirgizisztánra, amely fokozatosan káoszba süllyed, és egyre csökken az esély arra, hogy a helyzet rendeződhet” – mondta a szakértő.

Címkék: kirgiz