Obama megköszönte az együttműködést Hu Csin-taónak

Barack Obama amerikai elnök helyi idő szerint csütörtök este egyórás telefonbeszélgetést folytatott kínai kollégájával, Hu Csin-taóval.
Kapcsolódó cikkek

Obama az elnöki különgép fedélzetéről hívta fel Hu Csin-taót Bostonból visszatérőben.

“Obama elnök az együttműködés fontosságát hangsúlyozta Irán ügyében, hogy rászorítsák azt nemzetközi kötelezettségeinek betartására” – írta a Fehér Ház a telefonbeszélgetés után kiadott közleményében. “Fontosnak nevezte azt is, hogy az Egyesült Államok és Kína, más nagy gazdaságokkal együtt megvalósítsa a G-20-as csoport vállalásait a kiegyensúlyozott és fenntartható növekedés elindítása érdekében” – folytatódik a szöveg.

Még a telefonbeszélgetés előtt csütörtökön a Fehér Ház üdvözölte Kína döntését, hogy részt vesz azokon a tárgyalásokon, melyeken a nyugati hatalmak az újabb Irán-ellenes büntetőintézkedéseket vitatják meg. Ugyancsak üdvözölte azt a bejelentést, hogy Hu Csin-tao részt vesz az április közepén az Egyesült Államokban tartandó csúcstalálkozón, amelynek résztvevői nukleáris biztonsági kérdésekkel foglalkoznak majd.

A kínai elnök azt mondta Obamának, hogy “tartós és egészséges” gazdasági és kereskedelmi kapcsolatokat óhajt a két ország között, hangsúlyozva Peking érzékenységét Tajvan és Tibet ügyében – jelentette a kínai televízió pénteken.

Címkék: usakína