Holokausztper: Ügyvédet keres a MÁV

A vasúttársaság jogi képviselőt keres a chicagói tárgyalásra.
Kapcsolódó cikkek

A chicagói bíróság április 22-re meghallgatást tűzött ki abban a perben, amelyben a magyarországi holokauszt áldozatainak örökösei beperelték a MÁV-ot, és jóvátételt követelnek, amiért a cég a második világháború idején közreműködött zsidók deportálásában.

A vasúttársaság amerikai jogi képviselőt keres. A pályázók ajánlatában meghatározott ár – az ügyvédi munkadíj vállalt maximuma és az esetleges sikerdíj együttes összege – nem haladhatja meg a 45 millió forintot.

A vasúttársaság arra számít, ha a chicagói bíróság a pert érdemi vizsgálat nélkül, eljárásjogi alapon nem szünteti meg, akkor a MÁV Zrt. hosszadalmas és költséges jogi eljárásnak néz elébe az Egyesült Államokban.

A holokauszt áldozatainak örökösei és közeli hozzátartozói egyebek között azért perlik a MÁV-ot, mert “tudatosan biztosított” szerelvényeket ahhoz, hogy 1944 márciusa és októbere között 437 ezer magyar zsidót szállítsanak az auschwitzi gázkamrákba, valamint azért, mert megfosztotta az áldozatokat vagyonuktól és értékeiktől.

Címkék: holokausztmáv