Orbán Balázs elmondta, miért lenne jobb, ha Trump nyerné a választást

Trump előző ciklusában például nem volt háború Ukrajnában.

Paradigmatikus változások következhetnek be a transzatlanti együttműködésben, ha az amerikai elnökválasztáson Donald Trump republikánus elnökjelölt győzedelmeskedik – mondta a miniszterelnök politikai igazgatója hétfőn az MTI-nek.

A nemrég ’56-os botrányba keveredett Orbán Balázs a Transatlantic Partnership in a New Era című berlini konferenciáról telefonon nyilatkozva elmondta: ha a volt elnök győz a novemberi választáson, akkor az amerikai politika teljesen más lesz, mint az elmúlt négy évben. Más lesz az ideológiai alapja, mást fog gondolni a külpolitikáról, a nemzetek fontosságáról, a családpolitikáról, a migrációs politikáról és más lesz a háborúval kapcsolatos álláspontja is.

Orbán szerint ezúttal nem két ismeretlen jelölt versenyzik egymással, az európaiak mind a két jelölt politikáját ismerhetik már – mondta a politikai igazgató. Megjegyezte, a demokrata Kamala Harris alelnöke a Biden-kormányzatnak, ezért azt lehet feltételezni, egyetért az elmúlt négy év politikájával.

Kifejtette, hogy Európának és Magyarországnak a trumpi négy év jobb volt, mert nem volt háború sem a Közel-Keleten, sem Ukrajnában, sem máshol. Ha folytatódik a trumpi „America first” külpolitikai irányelv, akkor a többi ország is a nemzeti érdekeken alapuló külpolitikát tud folytatni, nem kell liberális alapú külpolitikát folytatnia – magyarázta.

Orbán kitért arra is, hogy a konferencián az amerikai vendégek arról számoltak be, az amerikai konzervativizmus megváltozott, sokkal keményebben állnak ki a konzervatívok a számukra fontos értékek, a család, a nemzet mellett és a migrációval szemben, ez pedig hatással lesz az európai politikára is.

(MTI)