„A sötétségből jönnek, a sötétségbe mennek” – a Fidesznek és az RMDSZ-nek is a kezére játszik a román szélsőséges párt

Komoly eredményt ért el az európai parlamenti választáson a szélsőséges román nacionalista párt, az AUR. Képviselőit azóta felvették az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) frakciójába is. A képviselőcsoport vezetője, Giorgia Meloni olasz kormányfő előzőleg nemet mondott a Fidesz belépési kérelmére.

Csütörtökön Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője bejelentette, hogy a Fidesz nem csatlakozik az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) EP-frakciójához, mert oda felvették a magyarellenes román pártot, az AUR-t, a Románok Egyesüléséért Szövetséget.

Az Európai Parlamentben működő ECR első számú irányítója az a Giorgia Meloni olasz miniszterelnök, aki a Fratelli d’Italia (FdI, Olaszország Fivérei) nevű kormánypárt vezetőjeként a radikális jobboldal felől éppen a főáramlathoz, az Európai Néppárthoz próbálja közelíteni a „konzervatívokat és a reformereket”. Mindazonáltal Kocsis bejelentésének van egy szépséghibája, ugyanis az olasz lapok már a hét elején megírták: Meloni nemet mondott Brüsszelben Orbán Viktor miniszterelnök azon kérésére, hogy csatlakozhasson a Fidesz az ECR képviselőcsoportjához.

Vagyis a Fidesz abba a pártcsaládba nem akart belépni csütörtökön, ahová nem is akarták bevenni.

Tegyük hozzá, hogy a Fidesz szerint még nem zárultak le végleg a tárgyalások az ECR-rel.

Benko Vivien Cher / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI – Orbán Viktor és Giorgia Meloni Brüsszelben 2024. június 17-én.

A belépési kísérlet sikertelenségét sokan azzal hozzák összefüggésbe, hogy a Fidesz és a magyar kormány Ukrajnával kapcsolatos álláspontja akadályozza a csatlakozást, mivel Meloni és az ECR másik meghatározó ereje, a lengyel Jog és Igazságosság határozottan Ukrajnát támogatja az orosz-ukrán háborúban. Szent-Iványi István külpolitikai szakértő például azt mondta nemrégiben a 24.hu-nak, hogy Meloni egyértelművé tette korábbi tárgyalásaikon Orbánnak: addig nem kerülhet be a Fidesz az ECR-be, amíg nem változtat a Kijevvel kapcsolatos politikáján.

Egyelőre nincs jele annak, hogy a magyar kormánypárt változtatna az Ukrajnával kapcsolatos álláspontján, ehelyett Kocsis azt írta a Facebookon, hogy mivel a szélsőségesen magyarellenes román AUR-t felvették az ECR frakciójába, ezért „szó sem lehet arról, hogy a Fidesz ilyen párttal üljön egy frakcióban az Európai Parlamentben! Kizárt!” Rögtön csatlakozott Kocsishoz – szinte ugyanezeket a szavakat használva – Deutsch Tamás, a Fidesz EP-listájának vezetője is.

George Simion, a szélsőjobbos AUR elnöke viszont kommentben azt válaszolta Kocsisnak:

Sziasztok magyar barátok! Nem gyűlölünk, hanem együtt akarunk harcolni az európai bürokraták ellen.

Daniel MIHAILESCU / AFP – George Simion és felesége leadja szavazatát az európai parlamenti választások során Bukarestben 2024. június 9-én.

Simion korábban egyébként részt vett olyan tanácskozáson, amelynek „sztárvendégei” között Orbán Viktor is feltűnt. Sőt, a román szélsőséges pártvezér maga mondta pár éve, hogy ő „a román Orbán Viktor”, azaz gyakorlatilag azonosította magát a Fidesz és a magyar kormány politikájával. Igaz, ez az álláspontja később változott, és bírálni kezdte Orbánt, de mindez mutatja, hogy populista politikusokban nincs gátlás a tekintetben, hogy olykor egymásnak homlokegyenesen ellentétes nyilatkozatokat tegyenek.

Az AUR-t a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) is magyarellenesnek nevezi. Ezt az álláspontot alátámasztja a román nacionalista tömörülés számos kezdeményezése, valamint több incidens is. A többi között az úzvölgyi katonai temetőben vált hírhedtté az AUR és Simion fellépése. De felszólalt az AUR a magyar feliratú helységnévtáblák ellen is – a napokban az egyik román bíróság helyt is adott egy ilyen indítványának.

Sőt, Simion korábban javasolta az etnikai pártok, így az RMDSZ tulajdonképpeni betiltását, valamint az „úgynevezett Székelyföld” törvényen kívül helyezését is. Mindezek fényében különösen cseng Simionnnak a két nép barátságáról szóló kommentje Kocsis Máté Facebook-bejegyzése alatt.

Többen antiszemitának is tartják az AUR-t, amelynek egyik politikusa a román fasiszta Vasgárda kivégzett vezetőjét, Corneliu Zelea Codreanut dicsérte 2022-ben egy tévéműsorban, de Simion gyorsan elhatárolódott ettől. A pártvezér 2023-ban már izraeli diplomatákkal és jobboldali politikusokkal találkozott. Ezután az AUR pártvezére elítélte az antiszemitizmust, és háborús bűnösnek minősítette Antonescu marsallt, a II. világháború alatti román fasiszta katonai diktátort.

Az AUR irredenta, revizionista politikájáról már korábban megírtuk, hogy elvben Románia és a Moldovai Köztársaság egyesítésére törekszenek. Az AUR ráadásul nemcsak Romániában, hanem Moldovában is aktív, és elvben minden román egyesítését szeretné elérni. Simiont már korábban ki is tiltották a Moldovai Köztársaságból.

Nehéz tehát megfogalmazni az AUR programját vagy küldetését.

Szakértők évek óta vitatkoznak az egyre népszerűbb pártról, amely azonban az átütő sikertől még távol van. Nem sokkal ezelőtt még sokkal népszerűbbnek mérték őket, mint amilyen eredményt végül elértek az EP-választáson: 20 vagy akár 25 százalékra is várták az AUR eredményét, végül 15 százalékig jutottak.

Így is hét képviselőt küldhetnek az EP-be, ahol az ECR-frakció most tárt karokkal fogadta őket.

Mindeközben a Transtelex által megszólaltatott elemzők szerint Simion egy olyan párt élén áll, amely retorikájában majdnem hasonló elemeket használ, mint a Fidesz, csak éppen román (szöveg)környezetben. A Rise Project tényfeltáró portál hét hónapon keresztül tanulmányozta a magyar kormánypárt és a Románok Egyesüléséért Szövetség kommunikációját, és úgy találta: ugyanazokra a narratívákra építenek. Ezek között van a békepártiság, az Ukrajna-ellenes megnyilvánulások (elsősorban az ott élő magyar és román kisebbségekkel való bánásmód felemlegetésével), korábban Finnország és Svédország NATO-csatlakozásának ellenzése, illetve az EU-ellenes megnyilvánulások.

Ha megnézzük George Simion Facebook-profilját, akkor valóban nehezen érthető, hogyha a Fideszt kikosarazták az ukránokkal kapcsolatos álláspontja miatt, akkor az AUR-t miként vehették be az ECR-be. Simion például egyik friss, csütörtök esti bejegyzésében arra kérte a követőit, mondjanak véleményt arról, hogy Románia tényleg adja-e át a Patriot légvédelmi rendszerét Ukrajnának.

A Fidesz és az AUR között ugyanakkor – túl a magyarellenességen – vannak érzékelhető különbségek is. Az AUR például nem támogatja Oroszországot, sőt Vlagyimir Putyin orosz elnököt a háború kitörése után, 2022 márciusában egyenesen bűnözőnek minősítette az AUR vezetője. Másrészt viszont felerősítette az ukránellenes kommunikációt is.

Az AUR fő irányvonala az ukrán–orosz konfliktus kapcsán az, hogy egyáltalán nem támogatja Kijevet, és ellenzi Ukrajna fegyverrel való támogatását. Ebben Simionnak a Fideszhez hasonló az álláspontja, szerinte Romániát nem szabad a háború veszélyének kitenni, és ezért bírálja a román államfőt, Klaus Iohannist is.

Daniel MIHAILESCU / AFP – George Simion, az AUR vezetője beszél a Targoviste városában tartott gyűlésen 2024. április 7-én.

Az AUR most remek apropót szolgáltatott a Fidesznek, hogy megmagyarázhassák a híveiknek, miért kosarazta ki az ECR Orbán Viktort – pontosabban a Fidesz olvasatában: miért nem csatlakozott a magyar kormánypárt a Meloni-féle frakcióhoz.

Az AUR bizonyos értelemben hasznosnak bizonyult a Fidesz romániai szövetségese, az RMDSZ számára is. A radikálisan nacionalista pártot Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokratikus Szövetség elnöke az EP- és a romániai önkormányzati választás előtt a magyar szavazók mozgósítására használta fel. Kelemen egy áprilisi interjújában az AUR várható előretörését jósolta, azt, hogy az AUR által képviselt magyarellenes politika immár a helyhatóságokban is megjelenhet, nemcsak a parlamentben, ahol az AUR-nak már eddig is volt képviselete.

Áprilisban Kelemen még azt mondta, hogy 60 százalékos részvétel esetén 510–520 ezer szavazatra lesz legalább szükségük az Európai Parlamentbe való bekerüléshez, a bejutási küszöb átlépéséhez. Az RMDSZ-elnök a mozgósítást alighanem ügyesen csinálta, mert a június 9-ei voksolás után már arról beszélt: „történelmi siker született, 20 éve nem született ilyen jó eredmény. Ez az erdélyi magyarok és az RMDSZ közös sikere!” Az RMDSZ ugyanis végül 6,5 százalékig jutott – 566 ezer szavazatot gyűjtve –, így nem is egy, hanem két képviselőt küldhet az EP-be. Ráadásul a helyi választásokon is jól szerepelt az RMDSZ: négy megyében – Maros, Hargita, Kovászna és Szatmár – megtartotta, illetve megszerezte a megyei tanács vezetői posztját.

Kelemen áprilisban még azzal riogatott, hogy az AUR a magyarellenességet tovább fogja erősíteni, leviszi az önkormányzatok szintjére is. Egy polarizálódó társadalomban minden ilyen típusú szélsőséges megnyilvánulás aggasztó – magyarázta az RMDSZ-elnök, aki az AUR-ról végül kijelentette:

a sötétségből jönnek, a sötétségbe mennek, vinnének magukkal mindenkit.

A Fidesz és az RMDSZ közti kapcsolat szempontjából nem érdektelen az a friss hír sem, hogy az RMDSZ EP-képviselői nem támogatták a Tisza Párt tagjainak felvételét az Európai Néppárt parlamenti frakciójába.

A 2019-ben alakult AUR egyébként időnként egy klasszikus populista párt képét ölti magára. 2022-től fogva két év alatt megduplázta a támogatottságát, és különösen a fiatalok körében népszerű. Kihasználta az AUR a Covid-válságot is. Az EP-listavezetője az a zilahi születésű Cristian Terhes, aki eredetileg a román szociáldemokraták színeiben került az EP-be, de ott hamarosan az oltásszkeptikusok oldalára állt: Ursula von der Leyen bizottsági elnököt is élesen bírálta a Pfizerrel kötött megállapodások miatt.