Határozatban rögzítették: az első teljes ciklusát kezdi nyáron az első teljes ciklusát most befejező rektor

Az Óbudai Egyetem szenátusa kimondta, hogy az idén nyáron kezdi meg az első ciklusát az öt éve már hivatalban lévő jelenlegi rektor. Bár a főszabály szerint csak két ciklus engedélyezett, a különös határozatot azzal magyarázta az egyetem, hogy pusztán Kovács Levente megváltozott munkajogi státuszát akarták rögzíteni.

Különös határozatot fogadott el február végén az Óbudai Egyetem szenátusa. E szerint

a szenátus úgy tekinti, hogy Kovács Levente, mint az Óbudai Egyetem 2024. július 15. napjától a szenátus által támogatott és a köztársasági elnök által kinevezendő rektora vezető állású munkavállalóként az Óbudai Egyetemen, mint alapítványú fenntartású felsőoktatási intézményben első teljes rektori ciklusát kezdi meg.

A határozatot egyhangúlag fogadta el az egyetem szenátusa, mind a 24 jelenlévő tag igennel voksolt.

„Mivel Kovács Leventét 2019-ben nevezték ki rektornak, most jár le az első ötéves rektori ciklusa, így 2024 nyarától, akárhogy is számoljuk, ez lesz a második ciklusa” – hívta fel a figyelmünket egyik olvasónk, aki megosztotta velünk a szenátusi határozatot.

Hogy miért van jelentősége ennek a határozatnak? Azért, mert a felsőoktatásról szóló törvény csak két, legfeljebb ötéves ciklust engedélyez a rektoroknak az egyetemeken, és ebbe beleszámít az esetleges jogelőd intézmények élén eltöltött idő is, vagyis eszerint a modellváltás után sem indulhatnak tiszta lappal a rektorok.

A helyzet mégsem ilyen egyszerű. A nem állami egyetemeknek ugyanis lehetőségük van eltérni a kétciklusos tilalomtól a szervezeti és működési szabályzatukban. Az Óbudai Egyetem pedig 2021 augusztusa óta nem állami egyetem, hanem alapítványi. A szintén alapítványivá vált Debreceni Egyetemen már éltek is ezzel a lehetőséggel: Szilvássy Zoltán rektor 2022-ben már a harmadik ciklusát kezdhette el.

Az Óbudai Egyetem megkeresésünkre azt válaszolta, hogy a 2019–2024 közötti rektori ciklus alatt történt modellváltást követően a rektor megváltozott munkajogi státuszának tényszerű rögzítése volt a cél.

Az Óbudai Egyetem rektora 2019. július 15-től 2021. július 31-éig a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény szerint magasabb vezető beosztásban végezte, 2021. augusztus 1-jétől 2024. július 15-ig pedig a munkatörvénykönyv által meghatározott módon vezető állású munkavállalóként látja el feladatát. Ennek értelmében az Óbudai Egyetem szenátusa a rektori kinevezésről szóló határozatában rögzítette, hogy vezető állású munkavállalóként Prof. Dr. Kovács Levente 2024. július 15-étől első teljes ciklusát kezdi meg. Prof. Dr. Kovács Levente a következő rektori ciklusára készül, amely 2029. július 15-éig tart

– írták a 24.hu-nak.

Bár többször is rákérdeztünk, hogy ezzel a határozattal próbálnak-e megágyazni Kovács Levente esetleges harmadik ciklusának, egyáltalán, lesz-e lehetősége 2029-ben újabb ciklust vállalnia a rektornak – lapunk ugyanis az egyetem szervezeti és működési szabályzatában nem talált erről szóló rendelkezést –, ezekre a kérdéseinkre már nem kaptunk választ.