Így járnak majd a BKK járatai a Lánchíd felújítása alatt

Június 16-tól több járat is módosított útvonalon fog járni, június 19-étől pedig változik a Hegyalja út közlekedése.

Új szakaszához érkezik június 16-án a Lánchíd felújítása: a hidat hajnalban teljesen lezárják a közúti forgalom előtt, ezért a közösségi közlekedési járművek sem hajthatnak át rajta. A dunai átkelő lezárásával a személygépjárművekhez hasonlóan a BKK járatainak is új útvonalakat kell használniuk, hogy a fővárosiak továbbra is zavartalanul tudjanak közlekedni. A BKK még április 29-én indított egyeztetést a Lánchidat érintő járatokkal kapcsolatban. Június 16-tól több járat is módosított útvonalon fog járni, június 19-étől pedig változik a Hegyalja út közlekedése.

Milyen változások lesznek a Hegyalja úton?

A Hegyalja úton csúcsidőszakban a személyautók nagyjából hússzor akkora területet foglalnak, mint a közösségi közlekedés járművei, miközben az erre utazóknak alig több mint a felét szállítják. Mivel jelenleg ezen a szakaszon nincs egybefüggő buszsáv, ezért az autóforgalom által okozott folyamatos torlódások a BKK járatait is jelentősen érintik, esetenként 5-10 perces késést okozva az autóbuszoknak. A Lánchíd lezárásával a közösségi közlekedést választók még inkább hátrányba kerülnének a Hegyalja úton. Ezért a BKK június 19-étől átalakítja az útszakasz közlekedését az alábbiak szerint:

Ezért a Hegyalja úton Pest irányába az egyéni gépjárművel közlekedők változatlan idő alatt jutnak át a Döbrentei téri kereszteződésen, ezzel szemben az autóbusszal közlekedők a jelenlegi helyzethez képest csúcsidőben 5-8 perccel kevesebbet utaznak majd. Így a buszsáv az utasok számára naponta összesen legalább 21037 perc azaz kb. 350 óra időnyereséget jelent.

Mely járatokat érinti a Lánchíd lezárása?

Június 16-tól az alábbi rend szerint közlekednek a környéken a BKK járatai: