A digitális oktatás idején is bejárnak dolgozni az iskolaőrök

Budapesten és Pest megyében még mindig nincs elég iskolaőr.
Kapcsolódó cikkek

Csaknem ötszáz iskolában álltak munkába tavaly szeptemberben az iskolaőrök. November óta online oktatás zajlik a középiskolákban, hétfőtől pedig egy hónapra kiürülnek az általános iskolák is, ezért a Magyar Nemzet rákérdezett a rendőrségnél, hogy ez mennyiben befolyásolja az iskolaőrök tevékenységét.

A lap a rendőrségtől megtudta, hogy a digitális átállás őszi elrendelésekor körbekérdezték az igazgatókat, hogy továbbra is igényt tartanak-e az iskolaőrök napi szintű szolgálatára. Az iskolák többségében kérték, hogy maradjon az iskolaőr, mert a kiscsoportos konzultációk vagy a szakmai gyakorlatok zavartalan megtartását így látják biztosítottnak. Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) közlése szerint azokat sem kellett elbocsátani, akikre nem volt helyben szükség: , ilyen esetekben átvezényelték az illetőt másik iskolába – úgynevezett társ­iskolaőrnek –, és vannak néhányan, akik ideiglenesen a helyi rendőrkapitányságon kaptak bűnmegelőzési feladatokat. Mindkét esetben csak a digitális munkarend végéig.

Az online oktatásra történő átállás egyébként összesen 73 iskolaőrt érintett eddig, a következő hónap során pedig várhatóan még többen kapnak pótfeladatokat az iskolazár kiterjesztése miatt.

Az ORFK kitért arra is, hogy az iskolaőrség állománya még mindig nincs teljesen feltöltve, a legnagyobb létszám-hiány Budapesten és Pest megyében mutatkozik. A feladatellátás zavartalanságának biztosítása érdekében ezért országos szinten folyamatos a toborzás és az iskolaőri hivatás népszerűsítése.

Kapcsolódó
Megfékezheti az iskolai erőszakot a gumibot, a bilincs vagy a gázspray?
Akármennyi iskolaőrt is vezényel a kormány az iskolákba, amíg a társadalomnak a családon belüli erőszakhoz, gyerekbántalmazáshoz való hozzáállása nem változik, addig az iskolai erőszak sem fog csökkenni.