Oltanak az orosz vakcinával, ezen a héten többen kapnak oltást, mint eddig bármikor

Müller Cecília tiszti főorvos nagyon várja a kínai vakcinát is.

Az operatív törzs hétfői tájékoztatóján György István területi közigazgatásért felelős államtitkár, egyben az oltási munkacsoport vezetője ismertette a védőoltások felhasználásának állásáról. Mint mondta, eddig 336 297 főt oltottak be, összesen a lakosság 4,7 százaléka kapta meg valamelyik vakcinát. Az államtitkár ismét elmondta, hogy a vakcinaválasztás lehetősége biztosított, ám adott oltóponton nincs lehetőség választani. Az oltás elutasítása esetén aki regisztrált, addig a a listán marad, amíg a kívánt vakcinát fel nem ajánlják neki, és meg nem kapja.

Beszélt arról, hogy a négy budapesti oltóponton kezdték el felhasználni az orosz vakcinákat, és a héten vidékre is kerül az oltóanyagból, így már négyféle oltást használnak. Elmondta, a héten

Ezzel – mint mondta – több oltást adnának be a héten mint eddig bármikor. 

Az eddig kialakított oltópontokról szólva elmondta:

György István elmondta, megfelelő mennyiségű vakcina esetén egy hét alatt teljes kapacitás mellett csaknem kétmillió embert volnanának képesek beoltani. Az államtitkár kitért Hadházy Ákos független parlamenti képviselő „akciójára”, amelyben a politikus egy levelet tett közzé arról, hogy a kormányhivatal azt kéri a háziorvosoktól, hogy hűtőtáskával és jégakuval felszerelve menjenek be az oltóanyagért.

György István erre közölte, ez az általános gyakorlat.

Majd közölte, hogy a baloldal akadályozza a védekezést, külön kitérve arra, hogy senkit ne beszéljenek le arról, hogy beoltassa magát olyan vakcinával, amit például az Európai Unió nem engedélyezett. Hozzátette, hogy a magyar szakemberek világ színvonalon végzik el a megfelelő vizsgálatokat az oltóanyagokon, amelyek biztonságosak.

A tájékoztatón tiszti főorvos nemzetközi hírek felsorolásával érzékeltette, hogy a járványügyi adatok mindenhol romlanak, így Magyarországon is, ahol 23 százalékkal nőtt a fertőzöttek száma. Mint mondta, enyhe emelkedés indult. Müller Cecília elmondta, mindez a mutációknak is köszönhető. A brit változatról azt mondta, az már közösségi terjedésnek indult, és a fertőzőképessége magasabb, mint a korábbi változatnak.

A tiszti főorvos kitért rá, hogy immár ötféle vakcinát engedélyeztek: a Pfeizer, a Moderna, az AstraZeneca, az orosz Szputnyik-V, valamint a kínai Sinopharm vakcinát. Utóbbit méltatta, hogy az könnyebben kezelhető, hiszen 2-8 fokos hőmérsékleten tárolható. Erről szólva elmondta, ugyanazzal a technológiával készült, amit Magyarországon is fejlesztenek. Egyadagos fecskendőben érkezeik majd.

Kapcsolódó
Elindult az állami repülőgép 550 ezer adag kínai vakcináért
Keddre már meg is érkezhet az oltóanyag.