A Magyar Orvosi Kamara reagált arra, hogy már az OGYÉI szakmai vizsgálata nélkül is lehet vakcinát engedélyeztetni

Szeretnék jó lelkiismerettel, szakmai meggyőződéssel ajánlani és beadni az oltást.
Kapcsolódó cikkek

Csütörtökön számoltunk be róla, hogy egy friss kormányrendelet lehetővé teszi, hogy gyógyszert és vakcinát is úgy engedélyezzen a kormány itthon, hogy az OGYÉI-nek (Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetnek) arra nem kell külön szakmai vizsgálat után rábólintania. A magyar kormány nemcsak az EMA (Európai Gyógyszerügynökség) engedélyeztetési folyamatát kerüli meg, hanem gyakorlatilag az OGYÉI-t is, hiszen így nincs szükség a gyártás és a vakcina külön hazai ellenőrzésére sem – most már nemcsak az EU országokban elfogadott vakcinák esetén, de a tagjelölt országokban engedélyezett oltóanyagoknál is. A kormányrendelettel gyakorlatilag mind – az egyébként már engedélyezett – Szputnyik V-öt, mind a kínai Sinopharm vakcinát engedélyezni lehet soron kívül is, utóbbival ugyanis már novemberben több mint egymillió kínai állampolgárt oltottak be, és Szerbiában például engedélyezett, ami tagjelölt ország.

Pénteken a Magyar Orvosi Kamara (MOK) az MTI-hez eljuttatott közleményben reagált a módosításra. A MOK arra hívja fel a kormány és az illetékes hatóságok figyelmét, hogy

az oltások iránti szakmai és lakossági bizalom erősítése érdekében az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet a továbbiakban is csak a gyógyszerbiztonsági szabályokat transzparensen követve, az Európai Gyógyszerügynökség szabályainak is megfelelő bevizsgálás után engedélyezze a készítmények forgalomba hozatalát annak érdekében, hogy azokat orvoskollégáink is jó lelkiismerettel, szakmai meggyőződéssel ajánlhassák és adhassák be.

Koronavírus - Még több hír a témában