Dull: Nem jó fejlemény, ha valakinek a híváslistájából kreálnak történeteket

Az Index volt főszerkesztője azt mondta, jól lehetett tudni Vaszily Miklós kötődéseit.

Valaki az Index szerkesztőségét darabokra akarta szaggatni,

ezt mondta az ATV Egyenes beszéd című műsorában Dull Szabolcs, az Index volt főszerkesztője. Hozzátette: sokszor ő is csak kapkodta a fejét, ahogy teltek a hetek és jöttek a javaslatok, majd a múlt héten elbocsátották.

A volt főszerkesztő felidézte, hogy 2014 óta dolgozott az Indexnél, ahova az Origótól érkezett. Azt mondta, jó volt a kapcsolata Bodolai Lászlóval, és decemberben, amikor elvállalta a főszerkesztői pozíciót, megbeszélték, hogy az együttműködés záloga az lesz, hogy szólnak egymásnak arról, ami éppen bántja őket. Ez szerinte az olyan eseményekre is vonatkozott, amik az elmúlt hetekben történtek.

Arra a kérdésre, hogy mit gondolt akkor, amikor Vaszily Miklós felerészben az Indamedia tulajdonosa lett, Dull úgy válaszolt, régóta ismeri Vaszilyt, szerint jól lehetett ismerni a kötődéseit, és amikor megjelent, Dull úgy érezte, hogy ez egy olyan üzenet lehet, ami nem megnyugtatja a szerkesztőséget.

A volt főszerkesztő azt mondta, „feltett kérdéseket” Bodolainak, például azzal kapcsolatban, mi szükség van a szerkesztőség átalakítását célzó úgynevezett Gerényi-tervre, de szerinte erre senki nem tudott neki választ adni. A volt főszerkesztő úgy látja, akár napról napra végig kellene vizsgálni, hogy mi történt az elmúlt napokban.

A műsorban felidézték, hogy a napokban több kormánypárti portál is arról írt, hogy Dull baloldali politikusokkal egyeztetett. A volt főszerkesztő erre úgy reagált: mivel évek óta politikai újságíróként dolgozik, sok politikus tudja a telefonszámát, szokott is velük beszélni, de „szerinte nem egy jó fejleménye a magyar közéletnek, ha valakit elbocsátanak, majd a híváslistájából kreálnak történeteket”. A titoktartás alól nem kapott felmentést, vannak dolgok, amelyekről nem beszélhet. 

Hozzátette: a felfordulás miatt még a gyászmunkát sem tudta elkezdeni. amióta az Index szerkesztőségének szinte egésze felállt, szinte levegőhöz sem jut, sokan érdeklődnek utána a sajtóból is, nem csak itthon, hanem külföldről is – előfordult, hogy Brazíliából kapott üzenetet.

A felmondása alapján Dull hat hónapig nem dolgozik majd, azt mondta, ez alatt az idő alatt szeretne jogi tanulmányaira koncentrálni. Reméli, hogy az értékek, amelyeket az Index csapata képviselt, a továbbiakban is jelen lesznek a magyar médiában, és azt is hogy „a befektetők is érezni fogják ezt”, bár egyelőre nem lát határozott szándékot ezzel kapcsolatban.

Bodolai azt állítja, az Index-szerkesztőséggel együtt választott volna új főszerkesztőt
Az Index.hu Zrt. igazgatósági elnöke bárkit azért nem tudott volna elfogadni.

Kiemelt kép: ATV