Telemedicina-rendelet: beutaló, gyógyszer és terápiás javaslat távkonzultációval

Pszichoterápiát és szülői tanácsadást is lehet tartani a távolból.
Kapcsolódó cikkek

A Portfolio írta meg, hogy a szerdai Magyar Közlönyben jelent meg a Kormány 157/2020. (IV. 29.) Korm. rendelete a veszélyhelyzet során elrendelt egyes egészségügyi intézkedésekről. Eszerint az egészségügyi szolgáltatás nyújtásának és finanszírozási elszámolásának nem feltétele a beteg személyes jelenléte , ha az ellátás sajátosságai és orvosszakmai megítélése ezt lehetővé teszik. A lap szerint a gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a rendelet megteremti a távkonzultáció jogszabályi lehetőségeit az egészségügyben.

Az Orbán Viktor által aláírt rendelet azt is kimondja, hogy telemedicinának minősül az a tevékenység, amelynek célja a beteg távollétében:

Távkonzultáció keretében egyebek mellett lehetőség nyílik online beutaló kiállítására, pszichoterápiára, szoptatási tanácsadásra, szülői tanácsadásra, gyógyszer rendelésére, betegirányításra, amely a szakorvosi távkonzultációt megalapozza, illetve

diagnózis, terápiás javaslat felállítására távdiagnosztikai eszközzel.

A rendelet azt is leszögezi, hogy a szolgáltatások után az átlagfinanszírozás utólagos elszámolása keretében a költségek érvényesíthetőek.

Kiemelt kép: MTI/Vajda János