Székely: Van olyan vállalat, ahol több mint 400 óra a túlmunka

Ha kedden nem lesz megegyezés, országos sztrájk jöhet.
Kapcsolódó cikkek

Sztrájkra készül jövő csütörtökön több szakszervezet is, amennyiben kedden nem sikerül megállapodni a kormánnyal. Most elsősorban a szociális ágazatban dolgozók béremelését követelik, de elégedetlenek a közszolgák és a pedagógusok bérével is. Azt mondják, a túlóratörvény bevezetése óta csak romlott a helyzet.

Szilágyi József, az Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetségeének elnöke az ATV-nek úgy nyilatkozott:

Én már most tudok példát mondani olyan vállalatnál, ahol több mint 400 óra a túlmunka 2019-ben.

Januárban a szakszervezetek sztrájkbizottságot alapítottak, legfontosabb követeléseik között szerepelt a túlóratörvény visszavonása, a béremelés vagy a sztrájktörvény módosítása.

Május elsején és még azt megelőzően, tavalyi év végén volt néhány követelés, szakszervezeti követelés, ami megfogalmazódott, mint közös cél. És azt gondolom, hogy ezen célokból nem sikerült elérnünk még semmit

– folytatta Szilágyi.

A Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) szerint munkaerőhiány van, erre utalva egy belvárosi kormányablak előtt hívták össze a sajtótájékoztatót. Az MKKSZ úgy látja: közszolgák esetében minimum 30 százalékos bérfejlesztésre van szükség.

A PDSZ is csatlakozik az együttműködéshez. Szűcs Tamás, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnök ea visegrádi négyekhez képest mutatta be a magyarok átlagbérét és medián vagyonát: mind a két adat jelentősen elmarad a csehekhez, a szlovákokhoz, de a lengyelekhez képest is.

A PDSZ elnöke szerint:

eEz történt az elmúlt 20 évben a visegrádi országokban, akiknek teljesen azonos a múltja, a történelmi hagyománya, mint nekünk. Ez gyalázat.

A szociális ágazatban dolgozók átlagbére ma nem éri el a bruttó 165 ezer forintot — hivatkoznak a ksh adataira a szakszervezetek. Ide tartoznak például az idősgondozók, vagy családsegítő központokban dolgozók.

A szakszervezetek jövő kedden tárgyalnak a kormánnyal a béremelésről – ha nincs megállapodás, készek sztrájkolni.

Kiemelt kép: MTI/MTVA