Titkos hangfelvétel bizonyítja, hogy az oroszok dollármilliókat próbáltak Salvini pártjához pumpálni

15 perces volt a tárgyalás, de volt miről beszélgetni.
Kapcsolódó cikkek

Matteo Salvini olasz belügyminiszter egyik közeli szövetségese három olasz és három orosz üzletember részvételével titkos megbeszéléseket tartott 2018. október 18-án arról, hogy tudnának több 10 millió dollárnyi, orosz olajüzletekből származó pénzt a szélsőjobboldali pártjukba pumpálni, derül ki a Buzzfeed News által megszerzett hangfelvételekből.

A 444.hu cikke szerint a 15 perces tárgyalás témája az volt, hogy egy nagy orosz olajcég legalább 3 millió tonna üzemanyagot adna el az Eni olasz olajcégnek kb. 1,5 milliárd dollárért. A vásárlás közvetítőkön keresztül zajlott volna, az eladó fél pedig az akkor árak alapján úgy 65 millió dolláros kedvezménnyel kecsegtetett.

Ez a pénz végül a Ligához, Salvini pártjához került volna, ami törvénysértésnek minősül az olasz választási törvény értelmében, hiszen a pártok nem fogadhatnak el nagyobb összegeket külföldről.

Az orosz tárgyalópartnerek Salvini csak „európai Trump”-ként emlegetik. Gianluca Savoini, aki korábban Vlagyimir Putyin római látogatásakor együtt ebédelt az orosz elnökkel, azt mondta,

egy új Európának közel kell állnia Oroszországhoz, mint korábban, mert vissza akarjuk szerezni a szuverenitásunkat.

A beszélgetésben Magyarország is szóba kerül, de csak érintőlegesen, amikor az olaszok a szövetségeseik közt említik Orbán Viktort és más országok szélsőjobboldali pártjait.

A beszélgetés teljes angol nyelvű leirata itt olvasható.

Kiemelt kép: Andreas SOLARO / AFP / Europress