Orbán nélkül vitáznak a magyar helyzetről Brüsszelben

A jogállamiság és az alapvető jogok magyarországi helyzetéről, azon belül is a tavaly szeptember óta történt fejleményekről vitáznak szerdán az Európai Parlament brüsszeli plenáris ülésén. Az EP szeptember 12-én fogadta el a Sargentini-jelentést, ezzel a testület azt mondta ki, hogy rendszerszintű problémák vannak hazánkban a jogállamiságot és az uniós értékek tiszteletben tartását illetően.
Kapcsolódó cikkek

A szavazás a Magyarországgal szemben zajló uniós eljárás része volt, amelyben vizsgálják, hogy sérülnek-e hazánkban az Európai Unióról szóló szerződésbe foglalt értékek, de még számos lépés vezet oda, hogy hazánk szavazati jogának elvételéről döntsenek a tagállamok állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanácsban. A mostani vitát az EP zöld frakciója kezdeményezte, a zöldpárti Judith Sargentini szerint azért, mert napról napra romlik a helyzet.

 A demokrácia haldoklik Magyarországon, meg kell tennünk mindent, amit lehet, hogy segítsünk életre kelteni és támogassuk a magyarokat autoriter vezetőjük rögeszméivel szemben

– nyilatkozta.

Kiemelt kép: Dursun Aydemir / Anadolu Agency / AFP