A hajléktalanok egy részét közmunkáztatná, a másikat szállókon dolgoztatná a kormány

Egy titkos előterjesztés két csoportra osztaná a hajléktalanokat, és a beosztás alapján javasolna nekik munkákat.

Az utcán élőkre szabott, speciális közmunkaprogramokat dolgozna ki a kormány, mert először ilyen „védett” munkahelyen kell felkészíteni őket arra, hogy később helyt álljanak a munkaerőpiacon – írja  a hvg.hu egy birtokukba került előterjesztés alapján.

A Pintér Sándor belügyminiszter és Kásler Miklós emberi erőforrások minisztere által közösen jegyzett dokumentum még nem került a kormány elé, így döntés sincs róla. A terv célja már az előterjesztés címéből kiderül: „a hajléktalanok társadalomba történő visszavezetését” várják az intézkedéstől.

A hajléktalanok elsődleges munkaerőpiaci elhelyezkedése különböző mentális, szociális, egészségügyi problémáik vagy alacsony iskolai végzettségük, képzettségük miatt nehézségekbe ütközik

– írják az egyelőre nem nyilvános dokumentumban. Ezért csakis „fokozatos visszavezetésük” lehetséges, míg újra meg tudják teremteni saját lakhatásuk feltételeit – szól a szöveg. Ezért indítanának „célzott közfoglalkoztatási programokat”.

Ez viszont csak akkor megy, ha személyes segítséget is kapnak, illetve amennyiben a lakhatásukat is támogatják, ezért a belügyminiszternek Varga Mihály pénzügyminiszterrel és Kásler Miklóssal együtt kell kitalálnia, hogy ezekben a közmunkaprogramokban még milyen szociális és egészségügyi szolgáltatásokat is kapjanak, és ehhez milyen pénzügyi forrásokra lenne szükség.

A javaslat két csoportba sorolja a hajléktalanokat:

Viszont ezt a gondoskodást úgy képzelik el a miniszterek, hogy a bentlakásos otthonokban a lakhatásuk kifizetéséért „fejlesztő foglalkoztatás keretében” dolgoznának a hajléktalanok.

Kiemelt kép: 24.hu/Marjai János