Kész átverés volt a Képviselői Irodaházban

23 millió forinttal vertek át egy vállalkozót a csalók. Meggyőző tetthelyet választottak.

Az Átlátszó szerint a férfi két éve a beígért közpénzes megbízásokért cserébe összesen 23 millió forintot fizetett ki a csalóknak. Az ügynek csak egy gyanúsítottja van, de a nyomozás még tart. A csalók jól beavatott szereplőkkel (állítólagos polgármesterekkel is) verhették át a vállalkozót.

A budapesti vállalkozóval a csalók elhitették, hogy egy államtitkár is segít nekik, de ahhoz, hogy az ügylet összejöjjön, előre le kell tennie több millió forintot. Megígérték, be is mutatták egy állítólagos államtitkárnak.

A cégvezető az Átlátszónak azt mondta, a találkozó a Képviselői Irodaházban volt, bent kellett várniuk, mert az államtitkárnak sok dolga volt, de később megjelent, megkérte őket, ebédeljenek meg az épületben, ő később csatlakozik hozzájuk.

Ez nem történt meg, de az addig csak tévében látott politikusok között ülve úgy éreztem, hogy a cégeimnek most minden összejöhet. (…) Ezután elvittek két Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településre is. Ezeken a találkozókon a polgármesterek különböző munkákat, út- és iskolafelújításokat ígértek.

A cégvezetőnek a harmadik nagyobb pénzkérés után lett gyanús a dolog, de addigra mintegy 23 millió forintot átutalt a csalóknak.  Feljelentést tett, de látta a nyomozón, hogy kétségbeesett amiatt, hogy a Képviselői Irodaházban indult a története. 

A rendőrség jelentős kárt okozó csalás miatt nyomoz, de nem tartotta indokoltnak, hogy az Alkotmányvédelmi Hivatalt a védett épület biztonsági kockázatot is felvető ügyéről tájékoztassa, noha a  sztori legérdekesebb része a tetthely, miként juthattak be bűnözők  a Képviselői Irodaházba. Egy volt nemzetbiztonsági tiszt az Átlátszónak név nélkül azt mondta, ilyen esetben átiratot kell küldeni az Országgyűlés biztonsági felelőseinek, illetve értesíteni az Alkotmányvédelmi Hivatalt is.