Magyar Hírlap: Nem mutyi, hanem belharc áll a Pető Intézet bútorbotránya mögött

A tízmilliós támogatást állítólag azért utalták vissza az Emminek, mert senki nem kért fizetséget.
Kapcsolódó cikkek

Csütörtökön írtuk meg, hogy Hadházy Ákos független parlamenti képviselő szokásos Korrupcióinfóján arról beszélt, hogy elmutyizhattak abból a 10 millió forinból, amit a Budapesti Műszaki Egyetem (BME) az Emberi Erőforrások Minisztériumától (Emmi) a Pető Intézet konduktív pedagógiát segító bútorainak kifejlesztésére és legyártására kapott.

Orbán Viktornak és az akkor még pozícióban lévő Lázár Jánosnak is bepanaszolta valaki Palkovics László minisztert a 2016-ban oktatási államtitkárként kiutalt támogatási pénz miatt. A következmény az lett, hogy megpróbálták kinyomozni, ki volt a feljelentő, a zavaros ügyletet pedig visszacsinálták.

Hadházy Ákos állítása többek között az volt, fiktív szerződéssel kapott 3,6 millió forintot a Pető András Főiskola egyik korábbi vezetője Barta-Eke Gyulától, a BME korábbi kancellárjától, amely összeg a Pető intézetes gyerekek bútorainak árából való.

Magyar Hírlap: A BME nem kért a pénzből

A Magyar Hírlap arról ír, hogy a szövevényes ügy mögött nem fiktív számla, hanem egy korábbi belharc áll. Egy, az Emmiben dolgozó forrásra hivatkozva arról írnak, hogy amikor 2014-ben a Pető András Nevelőképző és Nevelőintézet állami fenntartásba került, és felmentették az intézetet vezető Schaffhauser Franz rektort, az új vezető komoly visszásságot tárt fel. Például azt, hogy több, a mozgássérült gyermekek számára tervezett bútort elloptak, sok pedig rendkívül elavult állapotban volt, ezért az Emmi-ben tízmillió forintos támogatásról döntött, amelyet a BME kapott a konduktív pedagógiában használt fejlesztő-bútorok tervezésére és elkészítésére.

A lap szerint a kancellár döntött úgy, hogy Schaffhauser korábbi rektort, gyógypedagógust bízza meg azzal, segítsen a BME gépészmérnöki karán tanuló hallgatóknak a bútorok tervezésében. Az egyetem meg is kötött Schaffhauserrel egy fél évre szóló szerződést, 3,6 millió forintról. Ez az a lépés, amit Czigány Tibor, a kar dékánja sérelmezett, mondván, Barta-Eke Gyula, aBME korábbi egyetemi kancellárja a feje felett döntött. A Magyar Hírlap úgy tudja, hogy a dékán jelezte: nem kérnek az egyetem számára biztosított tízmillió forintos összegből, ugyanakkor néhány bútort ennek ellenére, ellenszolgáltatás nélkül megterveztek.

Azt a lap is elismeri, hogy tavaly az ügy miatt névtelen levelet kapott Lázár János, amely szerint az érintettek az elvégzett munkájukért nem kaptak fizetést. Ezt követően a kancellár levelet írt a BME gépészmérnöki karán dolgozó oktatóknak:

az egyetem mindenkinek kifizeti a munkáját, de Czigány Tibor korábban azt jelezte, hogy erre nem tartanak igényt.

A Magyar Hírlap szerint ezután senki nem jelentkezett fizetésért, így a tízmilliós támogatást az egyetem visszautalta az Emminek.

Kép: A Nemzetközi Pető Intézet, Általános Iskola és Kollégium épülete a fõváros XI. kerületében, a Villányi úton. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba