Busás hasznot remél Orbán Viktor török barátja, aki sietve terjeszkedik Veszprémben

Adnan Polat nagy üzletre készül Magyarországon.

Mára kilenc magyar naperőműcéget birtokol Adnan Polat török üzletember, aki nem titkoltan baráti viszonyt ápol Orbán Viktor miniszterelnökkel. A Heti Válasz értesülései szerint a vállalkozó kilenc cégéből hetet egyetlen nap alatt vásárolt fel – méghozzá másfél héttel a hazai választások után –, és ezzel elkezdte meghódítani Veszprém megyét. Polat a magyar szolárüzlethez ugyanazt a török családi vállalatot hívta segítségül, amellyel odahaza a szélfarmjait építette.

A lap sorra vett mindent, amit tudni lehet a hazai napelemes piac alakulásáról, a kormány szándékairól, illetve Adnan Polat török milliárdos terveiről:

Az új információk szerint az apaji bevásárlás napján Polat cége további hat, Veszprém megyében érdekelt projekttársaságot is beszippantott. Ezek a társaságok az Ajka–Halimba–Kolontár háromszögben egy összesen 40 megawatt kapacitású napelempark-rendszert fejlesztenek. Mindebből az látszik, hogy berúgták a napelembiznisz motorját, s várhatóan hétről hétre lehet majd hallani a társaságok terjeszkedéséről.

A cégmozgásoknak az az alapja, hogy a napelemes szektor szereplői 2016 végéig jelentkezhettek az úgynevezett kötelező átvételi támogatás (kát) rendszerébe – ami annyit jelent, hogy az állam segítségével még 25 évig a piaci ár felett lehet eladni a megtermelt villamos energiát. Pályázó volt bőven, de sok vállalkozás eleve csak azért pályázott, hogy később továbbértékesítse szerzett jogait. Ekkor jött a képbe Adnan Polat.

A terjeszkedés komolyságát jól jelzi, hogy a cégátnevezéssel párhuzamosan Polat tőkéstársat is bevont ebbe a kilencedik számú napos vállalkozásába: azt az erőműspecialista Demirer családot, akikkel Törökországban a már emlegetett gigantikus szélparkjait építette.

Kiemelt kép: Halil Sagirkaya / Anadolu Agency