Mesterházy vagy Tóth? Megszereztük az MSZP-elnökjelöltek pályázatait

Javítani kell a kommunikáción és meg kell szervezni a pártot – egyebek mellett ilyen eredeti ötletekkel rázná gatyába az MSZP-t Mesterházy Attila és Tóth Bertalan. Vasárnap elnököt választanak a szocialisták.

Nem lesz könnyű dolga annak a delegáltnak, akinek a június 17-i tisztújító kongresszuson arról kell döntenie, ki kerüljön az MSZP élére: Mesterházy Attila vagy Tóth Bertalan. Pedig a szocialista pártnak igen csak szüksége van arra, hogy új vezetője rendbe szedje, mert a 2018-as választáson sorozatban harmadik brutális választási vereségét szenvedte el.

A pártelnöki címért eredetileg hárman indultak, versenybe szállt Kunhalmi Ágnes is, ám ő a tisztújítás előtt néhány nappal visszalépett, egyúttal kijelentette, hogy senkit nem támogat a többi jelölt közül. Korábban Szanyi Tibor is lebegtette az indulását, de végül a háttérben maradt.

A 24.hu megszerezte a két talpon maradt jelölt pályázatát. A szövegekből az derül ki, hogy akarat ugyan van az MSZP megújítására, eredeti gondolatoknak azonban híján vannak a jelöltek.

Mesterházy Attila

Az MSZP, mint szociáldemokrata párt legfontosabb feladata, hogy miközben értékek tekintetében is világos ellenpontot képez a Fidesz világával szemben, elősegítse és támogassa a hatalommal szemben álló, azt leváltani akaró széles társadalmi mozgalom megszerveződését.

A pártelnökként korábban már szerencsét próbáló Mesterházy Attila szerint olyan, egy 28 éve létező párt esetében triviálisnak tűnő dolgokra van szükség, mint

Az egyes feladatokat részletesebben is leírja, például

naponta kell elemezni, hogy éppen mik a hírek, melyikre érdemes reagálni és azt hogyan kell tenni, továbbá sajtóadatbázist kell építeni, egyszerű, vonzó üzeneteket kell közvetíteni.

A politikus szerint tudatosan kell szervezni a pártot, külön kell választani a vidéki és budapesti építkezést és

ki kell állni egymásért.

Mesterházy Attila pályázatában igen részletesen elemezte azt is, hogy a többi ellenzéki párt hogyan áll a választások után. A legpozitívabb jellemzést a Magyar Kétfarkú Kutya Párt kapta, amelyet a volt pártelnök „szerethető proteszt pártként” jellemez. Mesterházy szerint az LMP-nél és a Momentumnál közös pont, hogy mindkét párt nagy médiatámogatást kapott, és ez továbbra is meg fog maradni.

Mesterházy pályázatában helyet kapott egy ábra is, amelyet nem könnyű gyorsan értelmezni. Íme:

Forrás: Mesterházy Attila MSZP-elnöki pályázata

Tóth Bertalan

Az MSZP cselekvőképes, a baloldali értékeket hitelesen képviselő néppárt, amely reményt ad a társadalom számára, és amely a NER leváltásának motorja.

Tóth Bertalan, aki jelenleg az MSZP parlamenti frakciójának vezetője, külsejében szebb és összeszedettebb pályázatot adott le. Nála a párttal kapcsolatos teendők között szerepel:

A kormányváltás megalapozásának Tóth szerint az is feltétele, hogy újjászervezzék a szellemi, szakértői háttérbázist,

a professzionális működéshez pedig elengedhetetlen a megfelelő központi és regionális apparátus.

A frakcióvezető úgy gondolja, hogy az MSZP egyik erőssége, hogy sokszínű a tagsága, van mögötte tudás, tapasztalat és kapcsolati tőke, ugyanakkor a párttagokra jellemző az apátia, a széthúzás és a kibeszélés. Tóth Bertalan szintén említi az ellenzék többi részét, bár ő jóval rövidebb ír róla, mint Mesterházy. Nála az a konklúzió, hogy

az MSZP képez egyedül ideológiailag egységes szervezetet és erős parlamenti szövetséget a Párbeszéddel.

Ha valaki elolvasná a pályázatok teljes szövegét, itt megteheti: Mesterházy Attila, Tóth Bertalan.

Aki pedig próbára tenné a tudását – akár olvasás nélkül is – , annak készítettünk egy kvízt:

Kiemelt kép: Bruzák Noémi/MTI. Playbuzz illusztráció: 24.hu/Bielik István