Mi a közös Harrach Péterben és Gyurcsány Ferencben?

Körkérdésben érdeklődtük meg az Országgyűlésbe bejutott pártok politikusaitól, hogy mely irodalmi művek hatottak leginkább a gondolkodásukra.

Május 8-án, kedden tartják az új Országgyűlés alakuló ülését, ebből az alkalomból megkérdeztünk képviselőket, hogy mely szak- illetve szépirodalmi művek voltak politikájukra, világlátásukra a legnagyobb hatással. Egy legfeljebb 10 tételes listát kértünk a válaszadóktól, és ha volt kedvük, azt is odaírhatták, miért került a listájukra az adott mű. 27 politikust kerestünk meg annak idején a pártok parlamenti választásra állított országos listájának elejéről (így került be Karácsony Gergely is, aki végül nem lesz képviselő, marad zuglói polgármester), közülük végül tízen küldtek választ.

Az egyetlen válaszadó, akinek egy olyan alkotás sem került a listájára, ami másnál is megjelent, az a jobbikos Dúró Dóra. Ezzel szemben Varga Mihály gazdasági miniszter listájának négy szereplője is megtalálható valamelyik másik képviselőjén (és nincs ezek között az Összefoglaló feladatgyűjtemény matematikából, amit csak Varga említett). A legkedveltebb szerzők az amerikai exkülügyminiszter Henry Kissinger és a kolumbiai szépíró Gabriel Garcia Márquez lett. A magyar szerzők közül József Attilát, Ady Endrét és Móricz Zsigmondot említették a legtöbben.

Aki indoklást is írt, annál azt is közzétesszük (ezt idézőjel jelzi), a kevésbé ismertekhez egy rövid ismertetőt mi írtunk.

Dúró Dóra, Jobbik

Dúró Dóra
 Fotó: Mohai Balázs / MTI

Gyöngyösi Márton, Jobbik

Gyurcsány Ferenc, DK

Hadházy Ákos, LMP

Hadházy Ákos
Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

Harrach Péter, KDNP

Hiller István, MSZP

„Világlátásomra és politikai pályámra nagy hatással voltak az ókor és a reneszánsz politikai gondolkodóinak művei, illetve olyan történészek tevékenysége, akik folyamatokban voltak képesek gondolkodni. Hasonlóképpen nagyra tartom azok műveit, akik a gondolatok kifejtésének módjáról és módszereiről, a világos és meggyőző érvelés technikáiról írtak. Egyébként meg Arany és Ady.”

Hiller István 
 Fotó: Beliczay László / MTI

Karácsony Gergely, Párbeszéd

 

Kunhalmi Ágnes, MSZP

Kunhalmi Ágnes
Fotó: Kovács Tamás / MTI

Vadai Ágnes, DK

Vadai Ágnes
Fotó: Marjai János / MTI

Varga Mihály, Fidesz

Fotó: Mónus Márton / MTI

Kiemelt kép: MTI